VELIKA AKCIJA MUPA “SIGNAL”, HAPŠENJA I U SOMBORU

HRONIKA SOMBOR SVET VESTI VOJVODINA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom, u koordiniranoj akciji „Signal“, uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela vezanih za krijumčarenje ljudi.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara budžetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budžetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno – informativnom agencijom i Poreskom policijom, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, na širem području Beograda, Novog Sada, Valjeva i Sombora uhapsili su dvanaest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, tokom 2015. i 2016. godine, budžet Republike Srbije oštetili za oko 17.000.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja uhapšeni su N.K. (1975), D.Đ. (1977), B.G. (1978), G.J. (1974), D.K.. (1980), B.O. (1980), M.P. (1988), I.P. (1983), M.S. (1976), A.V. (1956), M.M. (1992) i S.R. (1988).

Postoje osnovi sumnje da su članovi ove organiozovane kriminalne grupe, od novembra 2015. do novembra 2016. godine, prema unapred dogovorenim zadacima i ulogama, koristili poslovnu strukturu privrednog društva «Barkom sistem», kako bi uspostavili simulovanu poslovnu saradnju sa većim brojem privrednih društva sa teritorije Srbije koja se stvarno bave privrednom aktivnošću.

Ta privredna društva su na osnovu falsifikovane dokumentacije o navodnoj poslovnoj saradnji uplatila 85.433.904 dinara na račun privrednog društva «Barkom sistem».

Članovi organizovane kriminalne grupe podizali su novac sa tog računa i ta sredstva vraćali uplatiocima, a za sebe su zadržavali proviziju od pet do deset odsto i na taj način ostvarili su protivpravnu imovinsku korist od 8.000.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Protiv još tri osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, a za jednim licem je raspisana potraga.

****

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jedne agencije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ona se tereti da je kao zastupnik jedne osiguravajuće kuće iz Beograda, prilikom izdavanja polisa osiguranja od auto odgovornosti, u toku 2016. godine, u svojoj agenciji unela neistinite podatke u 40 polisa tako što je upisivala manju snagu motora od stvarne.

Na taj način umanjeni su iznosi koje su fizička lica trebala da plate na ime izdavanja polise, kao i manji iznos poreza na izdate polise.

Na ovaj način pričinjena je materijalna šteta beogradskoj osiguravajućoj kući i budžetu Republike Srbije u ukupnom iznosu od 102.196,00 dinara, za koje se sumnja da ih je prisvojila.

****

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „Gerontološkog centra“ u Somboru, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je osumnjičeni 2015. i 2016. godini, namenski novac sa računa budžeta Grada Sombora, koji je bio namenjen za plaćanje pružanja usluga pomoći i nege u kući socijalno ugroženom stanovništvu na teritoriji grada Sombora, isplaćivao na ime zarada, licima koja su posao obavljala u „Gerontološkom centru“ u Somboru, a nisu nikada pružali usluge pomoći i nege u kući kako je i potpisan Ugovor sa naručiocem usluge.

Osumnjičeni se tereti da je zaključio Ugovore o radu sa devet osoba, koji su po ugovoru trebali obavljati posao pomoći i nege u kući, gerontodomaćini i domaćice, a oni nikada nisu obavljali, niti su radili u „Gerontološkom centru“ Sombor.

Osumnjičeni je na ovaj način oštetio budžet Grada Sombora za 16.013.663 dinara isplaćenih bruto zarada.