VEČE POSVEĆENO VELIKOJ ISIDORI

APATIN KULTURA VESTI

Proteklog petka, u Narodnoj biblioteci ” Miodrag Borisavljević “, održano je književno veče posvećeno 140 – godišnjici od rođenja Isidore Sekulić, srpske književnice, po mnogima najobrazovanije Srpkinje do danas. Biblioteka je bila prepuna kao nikad do danas, a bilo je i odraslih i učenika. Ovo veče priredili su učenici osnovne škole ” Žarko Zrenjanin ” koje je pripremala Vesna Kolarski, profesorka u pomenutoj školi.

Prvo je Branka Vejin, direktorka biblioteke pročitala duži tekst o književnici, a zatim su deca horski izgovarala mudre rečenice Isidore Sekulić. Obavezno treba pomeniti imena dece koja su oduševila apatinsku književnu publiku. To su: Jelena Bašić, u ulozi Isidore Sekulić, Stefan Dražić kao Jovan Skerlić, Tijana Grubješić, Ana Beslać, Darko Đurđević, Nataša Ćović i Nikola Popović. Da bi veče bilo upotpunjeno i muzikom, potrudila se Mila Medić, koja je svirala flautu.

Ako već nisu znali, prisutni su saznali da je Isidora, pored latinskog i grčkog, znala još pet stranih jezika, da je diplomirala na matematici i fizici, a bila izvrstan književnik, prevodilac, esejista. Na kraju ove uspele večeri, posetioci su sa stola mogli uzeti poruke Isidore ispisane na žutim papirićima tako da kući nisu otišli praznih ruku. Ostale su im mudrosti veklike Isidore zauvek.