„ПАНОНСКЕ ДОБРЕ ВИЛЕ“ РАДЕ НА ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Удружење грађана „Панонске добре виле“ из Пригревице од 2015. године делује самостално, иако је ова секција функционисала и пре тога у склопу већег удружења жена са села. УГ „Панонске добре виле“ је основано са циљем очувања традиције и неговања израде ручних радова, а временом је почело да се бави и економским оснаживањем жена, подизањем свести у заједници и питањима која су значајна за равноправност, заштиту и оснаживање жена и породице и јавним заговарањем иницијатива, са циљем сензибилизације јавности за проблеме жена, посебно из руралних средина. Ово удружење између осталог, тренутно спроводи пројекат „Научи и заштити“, који финансира Министарство за бригу о породици и демографију. Милка Баста, психолог апатинског Центра за социјални рад и координатор овог пројекта је за Дунав радио рекла, да је циљ превенција насиља у породици.

-У склопу пројекта ће бити организован циклус радионица које ће бити одржане у свим насељеним местима општине Апатин, са циљем упознавања шире јавности о томе шта је насиље, како га препознати, где пријавити, које су одредбе закона, на шта жртве насиља имају право и друго. У удружењима се се жене осећају сигурно, па су самим тим овакве организације и место где ће особа можда пре изнети нешто што неби у институцијама или у неком другом окружењу. Искуство нам говори да у оваквим удружењима, посебно међу људима од поверења, постоји простор да се разговара и о овако остељивим темама, објаснила је Милка Баста.

„Панонске добре виле“ су на самом почетку чиниле старије жене које познају старе занате, а временом су се у рад удружења укључивале млађе жене али и деца, тако да сада оне искусније, своје умеће преносе на млађе чланице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.