UVODI SE ONLAJN FISKALIZACIJA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Srbija prema najavi Ministarstva finansija, ove ili početkom sledeće godine definitivno uvodi onlajn fiskalizaciju. To znači da će svaka fiskalna kasa u svakom trenutku biti direktno povezana sa sistemom Poreske uprave.

Čak oko 180.000 fiskalnih kasa moraće da bude promenjeno ili makar dograđeno. Poreznicima će kontrola biti olakšana, ali će privrednici pretrpeti značajne troškove.

Nezvanično saznajemo, radna grupa Ministarstva finansija započela je rad na izmeni teksta nacrta zakona o fiskalnim kasama, koji predviđa elektronsko preuzimanje podataka iz fiskalnih kasa.

Zakon bi trebalo da se usvoji do kraja ove godine, a unapređenje fiskalizacije je jedna od mera predviđenih Nacionalnom strategijom za borbu protiv sive ekonomije, koju je, na predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), usvojila Vlada Srbije. Uz nju ide i predlog da se proširi obuhvat fiskalizacije, odnosno znatno smanji broj privrednih grana koje sada nemaju obavezu takvog evidentiranja prometa.

Povodom ove najave pričali smo sa pojedinim apatinskim privrednicima koji su iznenađeni najavom ovog zakona i mišljenja su da im se bez ikakve potrebe nameće novi trošak koji će privrednici, a pogotovo mala privredna preduzeća teško podneti.