УВЕЛИКО СЕ ОДВИЈАЈУ РАДОВИ НА АДАПТАЦИЈИ ЗГРАДЕ ГАЛЕРИЈЕ „МИЛАН КОЊОВИЋ“ У СОМБОРУ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Из градске касе издвојено 15 милиона динара, пројекат урадио Покрајински завод.

У току су радови на адаптацији и санацији на далеко чувене зграде Галерије „Милан Коњовић“ у Сомбору, који су започети крајем маја. Реч је о рестаурацији фасаде, замени прозора као и унутрашњег дела овог својеврсног храма културе. Према речима Милене Рацков Ковачић, директорке установе, за овај посао из градске касе Сомбора издвојено је 15 милиона динара, а позамашан посао је поверен новосадској фирми „Боб“.

Вредни радници уређују дотрајалу фасаду која је пружала ружну слику посетиоцима и пролазницима у центру града. Наиме, целокупни радови подразумевају обијање малтера са фасадних зидова са спољне стране, а након тога ће се урадити хидро и термо изолација. Осим тога, биће урађена противграфитна заштита у висини прозора. Пројекат адаптације урадио је покрајински завод за заштиту споменика културе.

-Старе и дотрајале прозоре замениће 24 нова двокрилна прозора израђена од првокласне и суве храстовине, а по шеми столарије из пројекта с одговарајућим детаљима. Прво крило биће застакљено једоструким стаклом по узору на постојеће стање, а друго финално обрађено крило с термосатиком. Улазна капија ће бити демонтирана и стару боју ће заменити прворазредна боја – каже Рацков Ковачић. Она додаје да ће сви дотрајали челични и дрвени елементи бити замењени новим, али према постојећем изгледу.

Миленa Рацков Ковачић

На прозорима приземља налазиће се металне решетке и биће замењени подрумски прозори. Због повећања енергетске ефикасности објекта, биће постављенна минерална вуна на тавану зграде, а биће обављен и преглед купне кровне конструкције, на којој ће дотрајали и оштећни елементи, такође бити замењени.

Паралелно са заменом декоративне расвете са спољне стране, биће урађена и замена унутрашње расвете у изложбеном простору лед расветом. Надлежни воде бригу о сваком детаљу, па ће тако око зграде где је постојао тротоар, бити постављене камене коцкице. Радови би трабало да буду окончани почетком септембра, па ће Галерија „Милана Коњовића“ одисати новим сјајем. Иначе, темељи зграде стари су 270 година, а зграда је последњи пут реновирана пре 66 година.

СЕРТИФИКАТ

-Галерија „Милан Коњовић“ је проглашена за фирму од поверења, а сертификат је недавно уручен у Београду. Ово признање се додељује установама које имају добру репутацију међу клијентима и сарадницима, а велики број посетилаца пуни су само речи хвале за рад установе – каже Милена Рацков Ковачић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *