USPOSTAVLJANJE UNESCO PREKOGRANIČNOG REZERVATA BIOSFERE “MURA – DRAVA – DUNAV”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Na sastanku predstavnika opština Apatin i Bačka Palanka, kao i predstavnika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Svetskog fonda za prirodu WWF, održanom u Somboru, razgovaralo se o uspostavljanju saradnje i definisanju zajedničkih interesa i potreba interesnih grupa u uspostavljanju UNESCO prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”.

RIJEKA MURA

Dr Biljana Panjković iz Zavoda za zaštitu prirode AP Vojvodine objasnila je da se na uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav” radi više od 10 godina, te da je uključen u prostorne planove republika i pokrajina, kao i međunarodni plan za upravljanje slivom reke Dunav.

logo_wwfDuška Dimović, direkor WWF za Srbiju, informisala je učesnike skupa o projektu i aktivnostima koje su do sada preduzete, kao i aktivnostima koje slede u uspostavljanju rezervata.

Marko Tucakov je govorio o Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje”, kao okosnici budućeg rezervata biosfere, a bilo je reči i o uspostavljanju mehanizama za uključivanje svih zainteresovanih strana iz pet opština koje se nalaze na području budućeg prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav” pod patronatom UNESCO.

– Mura, Drava i Dunav, protičući kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju, čine ekološki najznačajnija rečna područja u Evropi. Njihovi tokovi obuhvataju 700 km dugačak zeleni pojas, koji povezuje preko 800.000 hektara vrednih prirodnih i kulturnih područja, pa će zbog toga postati simbol jedinstva među njima. Reč je o prvom prekograničnom UNESCO rezervatu biosfere u pet zemalja. Granice rezervata obuhvataju 13 zaštićenih područja koja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti centralne i južne Evrope – rečeno je na sastanku.

Sastanak je organizovan u okviru projekta “Zaštita evropske linije života – osnivanje prekograničnog rezervata biosfere duž reka Mura, Drava i Dunav” koga koordinira Svetski fond za prirodu WWF uz finansijsku podršku MAVA Fondacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *