ČASOVI U APATINSKIM ŠKOLAMA OD SUTRA 45 MINUTA, RADNE SUBOTE ZA NADOKNADU PROPUŠTENOG

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Nakon više od 3 meseca, nastava u apatinskim i drugim školama u Srbiji od sutra će biti normalizovana i časovi će trajati 45 minuta pošto su dva reprezentativna sindikata prosvete potpisala sporazum sa ministarstvom.

Posle više od tri meseca, nastava će u Apatinu od sutra biti normalizovana i časovi će trajati 45 minuta pošto su čelnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije u sredu (11.02.2015) sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem potpisali sporazum i poseban kolektivni ugovor i izjavili da su zadovoljni postignutim te da će nastava u školama, u kojima su nastavnici njihovi članovi, biti normalizovana od 18. februara

-Prema rečima Nade Zdravković, direktorice u OŠ Žarko Zrenjanin u Apatinu, nastava će biti normalizovana u svim školama u našem gradu iako su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) odlučili da nastave štrajk skraćenjem časova na pola sata. Predstavnici tog sindikata odbili su da potpišu poseban kolektivni ugovor i sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti zato što ne postoje čvrste garancije da će biti ispunjeno ono što je dogovoreno.

Ona je dodala da su se reprezentativni sindikati obavezali da njihovi nastavnici kroz povećan broj časova dopunskog i dodatnog rada nadoknade eventualno propušteno gradivo a prva radna subota osnovce očekuje 22.02.2015.

Potpisanim sporazumom Vlada se obavezuje da će tokom 2015. godine zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika isplatiti pomoć u iznosu do visine plate zaposlenog i na taj način donekle nadoknaditi umanjenje plata za 10% uvedeno zbog mera štednje. Pregovori sa predstavnicima sindikata o visini i dinamici isplate otpočeće do 1. juna 2015. godine.Protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku neće biti preduzimane disciplinske mere, niti će im biti umanjena plata.