УСЛУГА ПОМОЋ У КУЋИ, ПОДРШКА НАЈСТАРИЈИМ АПАТИНЦИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Апатин је једна од првих локалних самоуправа у земљи која је почела да пружа услугу помоћ у кући, а овај вид социјалне заштите у нашој општини је уведен пре више од тринаест година. Директорка Центра за социјални рад Апатин Николина Сучевић је објаснила да услуга подразумева помоћ корисницима у исхрани, односно набавци и припремању оброка, одржавању хигијене стана, помоћ у одржавању личне хигијене и у организовању посета лекару, набавку лекова и дневне штампе, плаћање рачуна и слично.

-Свих ових година основа оријентације наше општине је била да се ова услуга омогући за што више наших суграђана и да већину трошкова за пружене услуге сноси локална самоуправа. Током година сама услуга помоћ у кући је еволуирала и последње три године пружа се према највишим стандардима и нормативима прописаним од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекла је Николина Сучевић.

Она је нагласила да услугу помоћ у кући годишње користи око 160 особа са територије општине Апатин.

-Просечно их у сваком моменту има између 90 и 100. С обзиром да је за велики број корисника ова услуга бесплатна, позивамо све заинтересоване да се јаве Центру за социјални рад и добију више информација о овој услузи и могућности добијања исте, поручује Николина Сучевић.

Помоћ се пружа лицима која услед болести, старости или неког другог стања нису у могућности да задовоље своје свакодневне потребе на одговарајући начин.

Директорица центра за социјални рад Апатин напомиње да је ово једна од услуга социјане заштите којом се спречава или одлаже институционално збрињавање корисника, односно интенција је да се остарелим лицима што дуже пружа подршка, како би остали у својим домаћинствима и срединама које су најоптималније за њихов живот.

-Услуга помоћ у кући се пружа у свим насељеним местима општине Апатин и намера нам је да ову услугу омасовимо, посебно међу старим становништвом које живи на селу, закључује Сучевићева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.