USKORO NACIONALNA KAMPANJA PROTIV GOVORA MRŽNJE NA INTERNETU

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Beogradu je održana pres konferencija povodom obeležavanja Međunarodne nedelje bezbednog interneta i pokretanja Nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu. Na konferenciji su govorili državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Nenad Borovčanin, šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund, Biljana Lajović, koordinator Jedinice za prevenciju nasilja ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije i PR kampanje Marija Minić.

Generalni direktorat za demokratiju Saveta Evrope pokrenuo je globalnu kampanju za borbu protiv govora mržnje na Internetu, čiji je cilj smanjenje nasilja u virtuelnom prostoru i stvaranje bezbednijeg internet okruženja. Kampanja će biti jedan od prioriteta omladinskog sektora SE za period 2013-2015. godine, a sve zemlje-članice pozvane su da je aktivno sprovode na nacionalnom nivou uz uključivanje svih relevantnih aktera. Kampanja podstiče upoznavanje mladih u Srbiji sa pitanjima (zlo)upotrebe Interneta, diskriminacijom i govorom mržnje na socijalnim mrežama i njihovim posledicama. Cilj je promocija pravilne upotrebe Interneta među mladima, naročito imajući u vidu skorašnje zabeležene slučajeve elektronskog nasilja.Primer ismevanja na Fejsbuku devojčice iz Valjeva je samo najnoviji u nizu sličnih primera.

Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo je formiranje Nacionalnog komiteta kampanje koji će obuhvatiti sve relevantne faktore, počevši od ministarstava, tužilaštva do civilnog sektora. Osam omladinskih organizacija udružilo se povodom obeležavanja Međunarodne nedelje bezbednog interneta, kako bi pružilo podršku Ministarstvu omladine i sporta i ovim putem javnosti skrenulo pažnju na značaj problema.

– Širenje govora mržnje na Internetu mora se zaustaviti, jer se prenosi u realan život mladih i ugrožava budućnost čitavog društva. Čak 25 odsto učenika doživelo je uznemiravanje ili vređanje telefonom ili SMS porukama, a 18 odsto srednjoškolaca na društvenim mrežama. Potrebno je da naučimo mlade kako da iskoriste sve dobiti interneta, kao neprocenjivog bogatstva, ali s druge strane kako da budu oprezni – izjavio je Miloš Đerić, koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin, povodom pokretanja ove nacionalne kampanje.

Đerić je istakao da je objavljen konkurs za slogan kampanje, kao i za kratke promo video klipove koji bi ilustrovali kako mladi vide problem govora mržnje na Internetu i načine borbe protiv njega. Svi mladi su pozvani da daju svoj predlog slogana i/ili pošalju video klip, a autori izabranog slogana i najpopularnijeg klipa će dobiti i vrednu nagradu.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *