РАСКРШЋА – ИЗЛОЖБА СЛИКА МИЛЕ ГВАРДИОЛ У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“

APATIN KULTURA VESTI

У простору Галерије „Меандер“ посетиоци први пут имају прилику погледати изложбу слика Миле Гвардиол, уметнице из Београда. Изложба носи назив „Раскршћа“, а сликарка нам је представила путеве који се свакодневно укрштају пред нама и у нама, ломе нас или вуку у нове смерове, пресецају постојеће стазе и нуде нове видике.

– Драго ми је да сам се представила и апатинској публици и да ће они имати прилику видети моја дела. Била сам већ у Апатину као гост и место ми је лепо, а Апатинци срдачни. Све ми је овде топло и приволело ме да дођем и прикажем своја дела. Овај опус је настао 2014. године и траје до данас. Серија се зове „Раскршћа“ и приказује их у разним сегментима и облицима, рекла је Мила Гвардиол.

Инспирацију за ова дела уметница је нашла на филму који је, у неком тренутку, приказао велике раскрснице на америчким аутопутевима. Тако је 2014. године настала прва слика из серијала.

– Кренула сам да истражујем где мене њихови путеви могу да одведу. Пошто сам по природи апстрактни сликар, све сам то преточила на језик апстракције. Када дођете пред моје слике видећете неке путеве, линије, форме које се укрштају, преплићу, воде некуда. Када застанете пред сликом и размислите, видећете да су то, уствари, ваше неке одлуке, питања, дилеме, и да су то нека наша стрепљења и недоумице пред којима стојимо сваки тренутак нашег живота. Од тренутка када први пут удахнемо до последњег часа ми одлучујемо да ли настављамо, идемо даље, како идемо, шта радимо, са колико снаге, каже уметница.

Слике изложене у апатинској галерији представљају опус сликаркиног стваралаштва на овом серијалу од 2014. до 2018. године.

Мила Гвардиол је рођена у Београду, где живи и ради. Дипломирала је 2004. године на Факултету примењених уметности  у Београду, на одсеку зидно сликарство, у класи проф. Слободана Ђуричковића. Докторирала је 2012. године на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду на Одсеку за дигиталну уметност. Чланица је УЛУС-а од 2006. године, а од 2011. и УЛУПУДС-а. Ради као ванредни професор на Факултету за дигиталну продукцију у Сремској Каменици и Факултету примењених уметности у Београду.

Изложба је отворена до 21. марта ове године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.