УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА НАЈАКТИВНИЈИМ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се 14. јуна, као вид подршке даваоцима, и тим поводом је данас у великој сали Скупштине општине Апатин организован пријем и уручена признања најактивнијим даваоцима са територије општине Апатин.

Признање за 35 давања крви су примили Југослав Крец, Данко Кустор, Драган Петић, Лидија Ердевик, Вјекослав Станковић и Синиша Перић. Влада Петровић је крв дао 50 пута, док су Вељко Лубурић и Миодраг Јакшић примили награде за 77 давања. Пригодне поклоне добровољним даваоцима уручили су заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић, председник Скупштине општине Апатин Милан Шкрбић и секретар Црвеног крста Апатин Тијана Томашевић.

Трансфузија крви има кључну улогу у збрињавању пацијената којима је потребна крв и компоненте крви, омогућавајући им да живе дуже и квалитетније.

Ове године прославља се јубилеј – две деценије од установљења овог најхуманијег дана у години широм планете, а с тим у вези је и овогодишњи слоган „20 година прославе давања: Хвала вам добровољни даваоци крви!”, под чијим окриљем се одаје признање свим несебичним људима који дају крв, зарад туђег добра.

Светска здравствена организација посебно истиче важност трансфузије крви у неонатологији, као и у различитим природним или изазваним катастрофама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *