УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ- ЈАKИ ПЉУСKОВИ, ГРМЉАВИНА И ГРАД

APATIN SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR SRBIJA VESTI

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је упозорење на јаке пљускове, грмљавину, локалну појаву града и олујни ветар.

Јуче су у Београду припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали 37 пута и из поплављених објеката спасено је 12 особа, саопштио је МУП.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у Борчи је јуче пало око 100 литара кише по квадратном метру, док је посечна количина падавина на основу 100-годишњег низа за месец јун 85 литара – изјавила је Невена Живановић, дежурна прогностичарка РХМЗ-а.

Чини се, ипак, да се ситуација смирује, јер су јучерашње црвене метеоаларме који означавају веома опасно време сада заменили наранџасти и жути.

У источној половини земље је наранџасти метеоаларм, који указује на то да су прогнозиране опасне временске појаве таквог интензитета да могу да проузрокују материјалну штету и буду опасне по људе и животиње.

Жути метеоаларм на снази је дуж западног дела земље, што значи да време може да буде потенцијално опасно, али да прогнозиране временске појаве нису неуобичајене.

У појединим деловима земље на снази су и упозорења о изливању већих река, услед обилних падавина.

На бујичним водотоцима сливова Јадра, Љубовиђе, Скрапежа, Kолубаре са притокама, Јасенице и Kубршнице, као и на бујичним водотоцима на ширем подручју Београда могућа су локална изливања – наводи се у хидролошком упозорењу РХМЗ-а.

Високе вредности индекса УВ зрачења

И поред олујних непогода које су захватиле већи део земље, индекс УВ зрачења и даље расте и знатно је виши него претходних дана. У Новом Саду, Зрењанину и Београду овај индекс данас износи 7, што је висока вредност, док ће на Kопаонику и у Нишу изностиви врло високих 8.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.