UKRAJINSKA KOMPANIJA „ENERGYE“ ULAŽE U APATINU 60 MILIONA EVRA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Ukrajinska kompanija „Energye“ iz Kijeva potpisala je danas s opštinskom upravom Apatina sporazum o izgradnji farmi za uzgoj i preradu živinskog mesa, kapaciteta 7 miliona grla ili 12 miliona tona prerađevina na godišnjem nivou.

Vrednost investicije je 60 miliona evra, a u ovom projektu, čija bi gradnja krenula već ove godine, bilo bi zaposleno 300 radnika, a kasnije još 1000. Planirano je da celokupna godišnja proizvodnja živinskog mesa iz Apatina bude plasirana na tržište Kine i Emirata a nije isključena i saradnja sa lokalnim proizvođačima kao i podmirivanje potreba domaćeg tržišta.

Sporazum o izgradnji su potpisali predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić i generalni direktor kompanije Energye, Svetlana Savčuk.

Škrbić je rekao da je opštinska uprava uložila veliki trud da se ukrajinskoj kompaniji obezbede uslovi koji zadovoljavaju kriterijume za pokretanje ovakve proizvodnje.

-Apatin je učinio sve da obezbedi uslove potencijalnim investitorima kako bi pokrenuli posao u našoj opštini. Ponudili smo najbolje uslove, a partneri iz Ukrajine su prepoznali poziv za saradnju i prednosti koje pruža naša sredina, rekao je Škrbić i dodao da je ukrajinskoj kompaniji predočen projekat izgradnje Luke Apatin i Slobodne-bescarinske zone u kojoj već uspešno posluje nekoliko stranih investitora.

Generalni direktor „Energije“ Svetlana Savčuk je takođe izrazila zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma i najavila dolazak drugih predstavnika kompanije koji će biti angažovani narednih meseci na izradi projekta i pribavljanju potrebne dokumentacije. Prema njenim rečima ova faza projekta treba biti završena narednih meseci nakon čega bi se pristupilo građevinskim radovima i izgradnji pogona.

Opština Apatin je za izgradnju farmi obezbedila 17 parcela, ukupne površine 150 hektara. Lokacije na kojima je predviđena izgradnja, farmi, silosa i klanica nalaze se na teritoriji cele opštine, međusobno nisu povezane što je i bio jedan od zahteva investitora. Reč je o slatinama koje nisu pogodne za poljoprivrednu proizvodnju ali su zbog prisutne prateće infrastrukture, asfaltnih puteva, elektro i gasne mreže pogodne za realizaciju projekta i početak proizvodnje.

Energye je kompanija koja se pored proizvodnje hrane, bavi proizvodnjom sistema za prečišćavanja vode, raketnih sistema za vojnu industriju i civilni sektor, građevinarstvom , upravljanjem i preradom otpada, a vodeći su proizvođači vetrogeneratora u Istočnoj Evropi. U raznim projektima koje vode u Evropi, S. Americi i Aziji ova kompanija zapošljava više hiljada radnika.

Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (39) Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (32) Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (26) Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (22) Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (35) Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (16) Ukrajinci, potpisivanje ugovora, Apatin mart 2017 (7)