APATINCI I SONĆANI USPEŠNI NA ZONSKOJ SMOTRI DRAMSKOG STVARALAŠTVA SEVERNE BAČKE I SREDNJEG BANATA

APATIN KULTURA VESTI

U Bečeju je održana Zonska smotra dramskog stvaralaštva Severne Bačke i Srednjeg Banata, a na kojoj su učestvovale i dve predstave iz apatinske opštine: “Orkestar Titanik” Pozorištanceta “Mašinac” Tehničke škole sa Domom učenika i “Dovedeni, zatečeni, naši” Kulturno-prosvetne zajednice Hrvata “Šokadija” iz Sonte. Selektor ovogodišnje smotre bio je Goran Ibrajter.

398871_3980317925277_663087075_n

Prva je izvedena predstava “Orkestar Titanik” kojom se predstavilo pet mladih glumaca. Predstavu je režirala Snežana Milosavljević, profesorka srpskog jezika i književnosti, a autor teksta je Hristo Bojčev.

– Dobili smo pohvale od selektora zato što svake godine stvaramo po jedan pozorišni komad i da se sada već može reći da imamo prepoznatljiv stil. Dopalo mu se što je scena bila svedena i kostimi likovno bogati. Predstavu je uporedio sa Beketovim “Godoom” i dodao da smo ovom predstavom izneli filozofiju apsurda, počev od trsanvestije (dečak glumi ženu, a devojčice muškarce), preko šminke, kostima i izmišljene scenografije. Za najbolju glumicu publika je proglasila Natašu Drča – rekla je profesorka Milosavljević.

I za predstavu “Dovedeni, zatečeni, naši”, po tekstu i u režiji Ivana Andrašića, u kojoj je igralo deset glumaca, selektor je imao dobre kritike.

798
– Po mišljenju publike zaslužili su prosečnu ocjenu 4,2. Za najbolju glumicu večeri gledatelji su izabrali Agatu Rižanji za tumačenje uloge domaćice Stane. Selektor Ibrajter se na okruglom stolu posle odigrane predstave Sonćana izjasnio u vrlo pozitivnom svetlu, a posebno o izjednačenosti glumačkog ansambla. Istakao je i ujednačenost glumačkog ansambla i odlično izbalansiranu kostimografiju, koja se, po njegovim rečima, stopostotno uklopila u zbivanja na sceni i publici sama po sebi predočila vreme odvijanja radnje. “Šokadincima” je odao priznanje i za celokupno autorstvo – rekao je, između ostalog, Ivan Andrašić, rukovodilac “Šokadijine” dramske sekcije.

V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *