УКИДАЊЕ РОМИНГА У РЕГИОНУ 2021. ГОДИНЕ, А ОД ПРВОГ ЈУЛА ЦЕНЕ ЗНАТНО НИЖЕ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI ZANIMLJIVOSTI

За нешто мање од месец дана биће потписан регионални Споразум о ромингу земаља Западног Балкана. Најављује се да ће од 1. јула цене позива бити ниже за 25 одсто. Очекује се да до 1. јула 2021. цена роминга у региону буде иста као цена у домаћем саобраћају, каже државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Татјана Матић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће споразум за почетак значајно смањити цене роминга у региону. “Србија је још 2014. потписала споразум са Македонијом, Црном Гором, БиХ, и ми смо већ у режиму смањених цена, а план је да се оне додатно смање. Не могу цене бити веће од 0,19 евра, што је око 22 динара”, каже Матић.

Иако је планирано да споразум земаља Западног Балкана буде потписан у оквиру Другог дигиталног самита 4. и 5. априла у Београду, датум потписивања ипак није познат.

-Имајући у виду да нови споразум обухвата и Албанију, и целу територију Косова и Метохије, у овом тренутку датум остаје под знаком питања – каже Матић.

Међутим, истиче да је од датума важније то шта ће овај споразум донети. Објашњава да би се највеће смањење односило управо на нове чланице споразума.

-Тренутно је у Албанији телефонски позив 150 динара, што је значајно умањење – наводи државна секретарка као пример.

План је да роминг потпуно “нестане”.

-Планирано је да са 1. јулом 2021. године више и не буде роминга, односно да цене буду као код куће. То није тако далеко – наводи Матић.

Истиче да је овај споразум први корак ка смањењу цена роминга и у земљама Европске уније, односно ка његовом укидању.

-Ово видимо као корак ка томе, посебно имајући у виду у којој мери се ЕУ залаже за потпис овог споразума – каже Матић.

Истиче да је ова иницијатива део Берлинског процеса, чија је суштина регионална сарадња и приближавање региона Европској унији.

Поред смањења цене роминга, у оквиру овог процеса спроводе се и друге иницијативе, међу којима и иницијатива о информационој безбедности.

извор: Блиц

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *