UHAPŠENI KRIJUMČARI LJUDI

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a u sklopu sprovođenja višemesečne istrage u Zajedničkom istražnom timu formiranom u skladu sa potpisanim Sporazumom o formiranju Zajedničkog istražnog tima između Srbije, Mađarske i Austrije, na području Beograda, Kragujevca i Odžaka izvršili pretres stanova i drugih prostorija na 13 lokacija koje koriste organizator i pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Tom prilikom, uhapšeno je devet osoba: M.H. (1988) iz Pakistana, T.K. (1977) iz Hrvatske, D.D. (1969), N.P. (1960), M.P. (1990) iz Kragujevca, G.R. (1976) iz Obrenovca, P.K. (1949) iz Lazarevca, Ž.D. (1973) i B.K. (1982) iz Beograda, dok se za tri osobe intenzivno traga.

U prethodnom periodu, na teritoriji Austrije uhapšena je jedna osoba koja je osuđena na 20 meseci zatvora za krivično delo krijumčarenja ljudi.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa, u periodu od aprila do septembra 2015. godine, na području Mađarske i Austrije prokrijumčarila više od 400 ilegalnih migranata – državljana Sirije, Avganistana, Somalije, Eritreje i Iraka. Zloupotrebljavajući njihov položaj, ova grupa je naplaćivala 1.200 evra po ilegalnom migrantu za dogovorenu relaciju nedozvoljenog tranzita iz Beograda ka Mađarskoj, odnosno Austriji.

Ilegalni migranti, uglavnom iz azilnih centara u Bogovođi i Beogradu, krijumčareni su rutom Beograd – Horgoš, odakle su preko tzv. zelene linije ilegalno prebacivani na teritoriju Mađarske u reonu mesta Moroholom, gde su preuzimani automobilima i kombi vozilima u grupama od osam do 20 ljudi.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija do sada je privremeno oduzeto 273.610 evra i 1.700 američkih dolara, dok su blokirani bankovni računi na kojima se nalazi 79.000 evra, 4.000 američkih dolara i 212.000 dinara. Takođe, oduzeti su: pištolj, vazdušna puška, oko devet grama hašiša, određena količina sasušene marihuane i tri stabljike ove opojne droge, automobil marke “Pežo 308” zbog sumnje na falsifikat, 27 mobilnih telefona, 26 sim kartica, šest uložaka sim kartica i tablet računar.

Protiv organizatora i pripadnika ove grupe biće podneta krivična prijava Tužilaštvu za organizovbani kriminal zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će za druga krivična dela krivične prijave biti dostavljene nadležnim tužilaštvima.