У ВОЈВОДИНИ ПРОГЛАШЕНА ЕПИДЕМИЈА ГРИПА, ПРЕПОРУЧЕНО ЗАТВАРАЊЕ ШКОЛА И ВРТИЋА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Грип је у Војводини у протеклих недељу дана био широко распрострањен и све више грађана је оболело, а како саопштава Покрајински секретаријат за здравство интензитет вируса изнад епидемијског прага регистрован је на територији пет округа.

Покрајински секретаријат за здравство о свему је обавестио Министарство здравља Републике Србије, као и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, и на основу процене епидемиолошких служби Института за јавно здравље Војводине, предложио меру привремене обуставе рада предшколских и школских установа.

У Војводини је вирус грипа протеклих дана врло активан, а нарочито је активан код деце предшколског и школског узраста, показује нови извештај надзора Института за јавно здравље Војводине.

Честе су и акутне респираторне инфекције у овом периоду.

Обољења слична грипу најчешће се региструју код деце узраста од пет до 14 година, али је грип активан и код одраслих. Укупно је забележено 979 случајева обољења сличних грипу у Војводини, код свих узрасних група. То је скоро двоструко више забележених случајева у односу на претходни период наџора, кад је било 587 случајева.

Кад је реч о акутним респираторним инфекцијама, забележено је више од 2.300 случајева, што је благи пад у броју ових инфекција у односу на протекли период надзора.

Током ове недеље, лабораторијским тестирањем 52 узорка, инфекција вирусом грипа типа А (Х3Н2) доказана је код 29 грађана, тип А Х1Н1 присутан је у узорцима 10 грађана, а тип Б код једног пацијента.

Подсетимо, због ове ситуације превентивно су забрањене посете у Клиничком центру Војводине. ( 021.rs )

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *