U TOKU IZLOŽBA RADOVA BRATISLAVA BATE ANĐELKOVIĆA

APATIN KULTURA VESTI

U Galeriji “Meander” Opštinskog kulturnog centra u toku je izložba radova Bratislava Bate Anđelkovića iz Vučje. Na otvaranju izložbe održana je projekcija filma “Kamen drevnih snevača” autora Nebojše Ilića Ilkea.

– Bratislav Anđelković umetnik je inspirisan idejom začetom u memoriji drevnih korena kulture našeg istorijskog prostora iz koje je ponikla naša umetnost – rekao je Đorđe Kadijević i dodao da Anđelkoviću za uzor služe likovi svetitelja i istorijskih ličnosti sa fresaka naših starih manastira.

Bata Anđelković likove svetitelja i naših najznačajnijih istorijskih ličnosti oslikava na kamenu, drvetu, platnu, uglavnom prirodnim materijalima, jer sve dolazi iz prirode i prirodi se vraća. Naročito su interesantne njegove minijature, gde je likove naslikao na palidrvcetu šibice, bez optičkih pomagala, gledajući samo “golim okom”.

O umetniku je na otvaranju govorila Radmila Savčić, istoričar umetnosti i viši kustos Galerije “Meander”, a izložbu je otvorio dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine.

V. Mašić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *