У СОНТИ ЈАВНА РАСПРАВА О СТРАТЕГИЈИ СЛУЖБЕНЕ УПОТРЕБЕ ХРВАТСKОГ ЈЕЗИKА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Након Суботице, Моноштора и Петроварадина, Хрватско национално веће одржаће у четвртак, 28. октобра у Сонти, Јавну расправу о Стратегији службене употребе хрватског језика и информисања на хрватском језику у Србији.
Планирано је да програм у “Шокачкој кући” (Вука Kараџића бр 22) у Сонти почне у 18 часова.

Обе Стратегије представљају важне документе за предстојећи попис становништва, истичу у ХНВ-у.

Хрватска зеједница у Србији је раније имала усвојене Стратегије за образовање и културу, али не и за службену употребу језика, писма и информисање, остале две области у којима Хрватско национално веће има ингеренције. Након више од годину дана рада на терену и анализе реалног стања, сачињене су Стратегије и за те области.

Иако је хрватски језик је у службеној употреби у неколико локалних самоуправа у Војводини, проблем је како се наводи, чињеница да припадници хрватске заједнице у тим местима то своје право не користе у довољној мери.

Позив

1 thought on “У СОНТИ ЈАВНА РАСПРАВА О СТРАТЕГИЈИ СЛУЖБЕНЕ УПОТРЕБЕ ХРВАТСKОГ ЈЕЗИKА

  1. Službeni jezik u Republici Srbiji može samo da bude Srpski, a Hrvatski može da bude ako u skupštini izglasaju ko upotrebni jezik.Ne može manjina da ima svoj službeni jezik u državi koja nije njena matična država. Isto tako Srpski jezik ne može da bude službeni u Hrvatskoj jer nije matična zemlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *