U SOMBORU RASTE NEZADOVOLJSTVO ZBOG SMRADA IZ KAFILERIJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Više od dva meseca iz VU “Proteinka”, poznatije kao kafilerija, gradom se širi neprijatan miris.Kvar na postrojenju  u kafileriji  desio se početkom avgusta, i nedavno je otklonjen, a smrad se i dalje širi. Preko 3.000 Somboraca potpisalo je peticiju za prestanak rada ili premeštanje “Proteinke” iz najgušće naseljenog dela grada.
Zbog nesnosnog smrada iz fabrike za preradu klaničnih konfiskata i životinjskih leševa pod prozorima nekoliko hiljada stanova i kuća u naseljima  Nova Selenča i Selenča sa dvadesetak hiljada stanovnika, pokrenuli su  akciju “Tužimo somborsku kafileriju”, koju je  prethodno na fejsbuku  podržalo  4.000 članova.
-Imamo informacije potkrepljene fotografijama, kao dokaz da „Proteinka”, usled nemogućnosti da preradi sve preuzete količine konfiskata, ovaj opasan otpad i staro koštano brašno zakopava u zemlju iza same fabrike, kao i na zemljište koje nije u njihovom posedu – kaže Danijel Mirkov, pokretač inicijative.
Sve se to dešava, tvrdi,  na nekoliko desetina metara od naselja, njiva i gradske obilaznice, na neograđenom i nezaštićenom mestu. Radovi u i oko preduzeća traju već danima, ali iz kafilerije nema zvaničnih informacija o njihovoj prirodi i obimu.
– Konfiskati prve i druge kategorije opasan su otpad, a mesno koštano brašno, nastalo njegovom preradom, zabranjeno je za upotrebu, pa su Somborci u opasnosti zbog mogućeg zagađenja podzemnih voda i zemljišta – upozorava Tibor Kiš u ime pokretača akcije.
Članovi građanske inicijative traže odgovore na pitanja: koliko dugo se već vrše radovi i koliko otpada je  do sada ukopano, da li se deo mesnog brašna stavlja u promet, na koji način se raspolaže sa dobiti koja se ostvaruje preuzimanjem konfiskata i izbegavanjem troškova obrade?
-Zahtevamo od gradskih vlasti da obaveste javnost  koje će mere preuzeti,  te ko će, kako i kada izvršiti saniranje zamljišta radi sprečavanja ekološke katastrofe? Tražimo da  obaveste nadležne institucije i ministarstvo, pošto je fabrika u nadležnosti Republike, kako bi se hitno  obustavio rad kafilerije i utvrdila odgovornost svih koji su ovome doprineli  – ističe Mirkov.

GRADSKO VEĆE TRAŽI ODGOVORNOST

Članovi Gradskog veća od  rukovodstva VU „Proteinka“ traže odgovornost,jer nije dostavilo informaciju o uzroku širenja neprijatnih mirisa iz kruga ove fabrike, te o planu i roku sanacije nastalog problema. U zaključku se navodi i da se rukovodstvo „Proteinke“ ne obazire na proteste građana uzrokovane njihovim nečinjenjem.Oni zahtevaju hitnu dostavu akcionog plana sanacije postojećih problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *