У СОМБОРУ ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ПЛАНА РАЗВОЈА АП ВОЈВОДИНЕ 2023-2030

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Након Новог Сада, јуче је у Сомбору одржана друга по реду јавна расправа о Нацрту Плана развоја АП Војводине 2023-2030. године, документу који ће трасирати развојни пут АП Војводине у наредних осам година. Носилац израде овог стратешког документа је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у сарадњи са Развојном агенцијиом Војводине.

Јавну расправу отворио је заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки, истакавши да је за документ о којем данас дискутујемо било потребно две године интензивног рада како би се у његову израду укључило више од 20 институција са преко 100 стручних представника. Он је нагласио да је за израду свих планских докумената од изузетног значаја синергија свих нивоа власти.

-Данас смо у Сомбору да чујемо још неке предлоге, сугестије као и конструктивне критике које ће допринети томе да овај документ буде још квалитетнији и бољи, поручио је Парошки и подсетио да ће се План развоја АП Војводине спроводити кроз планове развоја локалних самоуправа а како је рекао, већ 32 локалне самоуправе донеле су своје планове развоја, што је финансијски подржао Покрајински секратаријат за рагионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Заменица градоначелника Сомбора Љиљана Тица изаразила је задовољство што је Град Сомбор домаћин данашњој расправи. Она је нагласила да управо дугорочни документи развојног планирања захтевају сарадњу, размену искустава и синергију свих релевантних актера друштва, како би заједнички утицали на укупно унапређење друштвено-економског положаја и развоја, као и животног стандарда грађана Војводине.

Током два блока сесија, на тему убрзаног економског развоја, заштите животне средине, интеркултуралности, енергетске ефикасности, дигитализације и саобраћаја у АП Војводини, говорили су бројни стручњаци, представници власти, чланови академске заједнице те приватног и цивилног сектора.

Израду документа подржавају пројекти Немачко-српске развојне сарадње “Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ” и “Реформа јавних финансија-Агенда 2030” које спроводи ГИЗ у сарадњи са Републичким секратаријатом за јавне политике.

Оба пројекта финансира Савезно министарство за привредну сарадњу и развој Савезне Републике Немачке, док се други пројекат спроводи уз кофинансирање Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Након периода јавне расправе који се завршава 25. јануара, о Плану развоја АП Војводине 2023-2030 изјашњаваће се посланици Скупштине АП Војводине.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *