У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

На Тргу Светог Ђорђа у Сомбору вечерас је одржана централна манифестација овогодишњег Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. године.

Патријарх Спске православне цркве Порфирије служио је помен жртвама, а скуп коме су присуствовали председник Србије Александар Вућић и Председник Републике Српске Милорад Додик одржан је са поруком “Опростићемо ако будемо могли, а заборавити само ако нас не буде било” .

Скупу на препуном централном градском тргу присуствовали су и посланици Скупштине Србије, министри у Влади Србије и Републике Српске.

Патријарх СПЦ Порфирије рекао је данас у Сомбор, да су тада “анђели” уместо мира сејали смрт и поручио да се молимо да се страдања не понове, као и да нам је најпотребнији мир, јер ћемо ако се покрене спирала зла сви бити губитници.

“Истрајмо упорно на путу свих разговора и преговора, на путу дијалога, који има за циљ макар елементарно међусобно разумевање међу људима. Али, не прихватајмо ултиматуме и уцене по било коју цену, који подразумевају поклањање себе и свога и одрицање од себе и свога. Истовремено дајмо све од себе да останемо последњи за столом за којим се тражи решење, које ће очувати мир и нама и свима око нас заједно са нама”, истакао је патријарх на Тргу Светог Ђорђа.

Ако се овде опет покрене спирала зла, нема сумње да ћемо сви бити потпуни губитници, додао је Порфирије.

Поручио је да треба да се молимо и боримо да се страдања не понове ни нама, ни било коме другоме.

Истакао је да треба да градимо и чувамо најпре мир Божји у себи, па ћемо онда моћи да се миримо и са другим људима, ближњима комшијама, колегама на послу, са свима, и да ћемо онда моћи да будемо истински благовесници мира.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас на обележању 24. годишњице НАТО агресије на СРЈ у Сомбору да је пре 24 године умрло савремено међународно право и поручио да су тада силе покушале да сломе српски дух, али га, како је рекао, нису сломили и никада га неће сломити.

“Двадесет четири године од када је почела агресија на СРЈ вечерас нас у Сомбору има после 24 године убедљиво највише, то говори нешто лоше и нешто добро. И управо због тога сам одлучио да вецерас не читам лепо срочене и припремљене говоре. Први пут када вам се обраћам на овај важан дан, желим да говорим из срца и оно што мислим и да не дозволим да ме емоције у потпуности савладају и тиме нанесем неку штету нашем народу и нашој земљи”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је пре 24 године коначно умрло савремено међународно право и то, како је рекао, звучи као неважна бирократска реченица, али то је много више од тога.

“Од тада више ништа што се у свету догађа не може да буде горе од онога што су учинили једној малој земљи која је била крива само, јер је желела да будемо свој на своме, слободна, слободарска и као таква није се допадала онима који су 89. и 90. створили нови поредак у коме се само они питају за све, а непослушни да буду кажњени”, рекао је Вучић. Вучић је рекао да су они успели да разоре Совјетски Савез, наставили са Југославијом, а онда је, каже, дошла на ред “непослушна Србија која није хтела да прихвати диктате”. “Данас сам гледао насловне стране из тог времена из највећих светских часописа. Говорили су да је то сукоб варварства и цивилизације, до немуштих објашњења у којима су говорили – ми се то боримо против оних који изазивају хумантирану катастрофу, па су онда рекли – ми идемо да победимо, те Србе те варваре зато што тиме спречамо геноцид”, рекао је Вучић. Он је истакао да смо се ми углавном трудили да сакријемо њихову аргументацију. “А да видимо шта је истинито. Кад говорите о генциду мора да постоји намера да се уништи народ, верска група. Измислили су све. Како можете да спречавате покушаје генцоцида? Или га је било или није. Нигде никада нико није рекао да га је било осим албанских послушника који мисле на томе да граде каријеру”, навео је Вучић.

Наводећи да је аргумент био да су спречавали хуманитарну катастрофу, Вучић је казао да су они наоружавали побуњеничке групе у слободној земљи која ниједним педљем није крочила на територију друге земље. “Када сте видели да за то не можете да добијете одборење СБ УН онда сте рекли а због чега је нама потребан СБ УН, а шта ће нам право, а шта ће нам правда? Ми ћемо то сами, ми смо једини, сами на свету, скупиће се нас 19 великих, 19 најјачих, најмоћнијих и напашћемо ту једну малу слободну и слободарску Србију”, рекао је Вучић.

Како је рекао, кидали су нам делове територије, убили су 79 деце, 2.500 људи, не само цивила већ и полицајаца и војника. “Ко сте ви да нам убијате војнике и полицајце који су на својој територији и својој земљи? Ко вам је то право дао?”, упитао је Вучић.

Сомбор је ове године изабран за град у коме одржава централна комеморативна манифестација, јер су у њему пале прве бомбе и изгубљени први људски животи.

Наиме, једна од првих испаљених крстарећих ракета на СРЈ погодила је 24. марта 1999. у 19.55 часова војни аеродром у Сомбору, напад на аеродром поновљен је још једном исте вечери и тада је погинуо заставник југословенске војске Радован Медић.

НАТО агресија почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана.

Према  подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се води као нестало.  

 У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Агресија је обустављена након 78 дана потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна, а три дана касније почело је повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Савет безбедности УН усвојио је тада Резолуцију 1244. У покрајину је у саставу мисије КФОР-а упућено 37.200 војника из 36 земаља.

Додик: Нећемо им опростити, будућност у уједињењу Србије и РС

Председник Републике Српске(РС) Милорад Додик изјавио је да се окупљамо на том месту – не да се сећамо, него да не заборавимо оно што се десило због, како је рекао, злотвора који је наложио да се бомбардује Србија.

Никада им нећемо, што се мене тиче, ни опростити ни заборавити, без обзира на поруке које нам наша светост шаље. Не можемо да им опростимо јер су били бездушни. Не можемо да им опростимо зато што су баш до краја ишли, не само да нас разоре и униште, већ да нас потцене и понизе. Ја не могу да им верујем и никада нећу моћи, поручио је Додик.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *