У КВАЛИФИКАЦИЈАМА НАЈБОЉИ ПАПРИКАШ СКУВАО ЗВОНКО БАРИЋ ИЗ ВАЛПОВА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

КИШОВА ПАПРИКА ИЗ БЕЗДАНА ГАРАНТ ЗА ПРОЛАЗАК У ФИНАЛЕ

Другог дана 56. Апатинских рибарских вечери одржане су квалификације за „Златни котлић“ екипа које нису са територије општине Апатин.  За надметање у пролазак квалификација пријавио велики број екипа.

И ове године на квалификацијама је учествовао прошлогодишњи победник Зоран Топрек са екипом „Хладног пива“ из Кнежевих винограда у Хрватској.

– Две године заредом смо шампиони Златног котлића у Апатину. Оно што доприноси победама и кувању најбољег паприкаша је љубав према њему. Најважније за победу је да суђење буде поштено и онда сигурно побеђује најбољи, рекао је Топрек, који за свој паприкаш користи Кишову паприку (Бездан) и каже да је у и Хрватској на такмичењима највише користе кувари.

– На 90 посто фишијада користе ту паприку зато што је најбоља у Европи. Боље нема, ја видео нисам!, тврди Топрек.

Иван Сењи из Туристичке организације Кула стигао је са Удружењем грађана „Слободни момци“.

– Прошлог викенда је такмичење било код нас у Кули и дошли смо да и у Апатину покажемо наше искуство и праве вредности у кувању рибљег паприкаша. Испоставило се да смо дошли на право место. Освојили смо друго место у квалификацијама и надам се да ћемо сутра показати да можемо и боље, изјавио је Сењи.

Прво место у квалификацијама освојио је Звонко Барић из Нарда, малог села поред Валпова у Славонији.

– Рекао сам да ћу долазити у Апатин док не будем први у такмичењу, а онда ћу наставити као грађанин јер, морам похвалити организацију. Време нас је послужило, прелепо је дружење, пуно је добрих људи, што јесте бит оваквог једног окупљања. Наравно, највеће је задовољство бити најбољи међу најбољима, јер овде су одлучиле нијансе. Двоструки сам првак Хрватске у кувању рибљег паприкаша и једном сам био други. Такмичим се од 2000. године и од тада сам одштампао око 5.000 мојих рецепата и поделио људима који желе и воле кувати. Радо покажем како кувам и кажем шта стављам јер ми је драго када то неко усвоји. То је мој понос. Нисам професионални кувар већ аматер, а аматерски се бавим и справљањем кулена. Имам шампионски кулен, па ако будете организовали куленијаду, зовите ме, рекао је, с осмехом, Барић.

И он је потврдио причу да користи Кишову паприку за кување паприкаша, чорбе, али и кулена.

– Доказано је да је човек дошао до једног нивоа квалитета, професионално се бави тим и ја му скидам капу. Пуно сам експериментисао, међутим, доказало се да је Кишова паприка најбоља, каже Барић.

Мајстори су разменили позиве за такмичења у Србији и Хрватској, и исказали одушевљење боравком у Апатину. Открили су нам и да их људи на улици већ препознају, па се у Апатину осећају као код куће.

Сутрашње такмичење за Златни котлић има најбоље мајсторе у кувању рибљег паприкаша за такмичаре, па ће бити изузетно занимљиво видети ко ће однети победу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.