У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОБАВЉЕНА ВАНРЕДНА РЕВИЗИЈА ЗБИРКЕ СКУЛПТУРА

APATIN KULTURA VESTI

Апатински културни центрао организовао је ванредну ревизију Збирке скулптура које се налазе у екстеријеру као и у депоу ове установе.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Због насталих нејасноћа у погледу сигурности и укупног стања Збирке скулптура које су у власништву Општинског културног центра Апатин покренули смо иницијативу и упутили молбу за ванредну ревизију Збирке скулптура које се налазе у екстеријеру као и у депоу наше Установе.

У складу са Законом о културним добрима РС („Службени гласник РС, бр.71/94, чл.36), Решењем о утврђивању надлежности музеја према врстама уметничко-историјских дела и према територији (ИИ) („Службени гласник РС“ бр 28/95), у складу са Стручним упутством о условима и начину чувања и коришћења уметничко- историјских дела, чл.16, Народни музеј Београд, 2001). формирана је Kомисија за ревизију Збирке скулптура Општинског културног центра Апатин коју су сачињавали стручњаци из ове области и то: Чедомир Јаничић (историчар уметности и музејски саветник Градског музеја Сомбор, др Рајка Бошковић (историчарка уметности и музејски саветник Музеја савремене уметности Београд), Ана Олајош (конзерватор саветник Музеја Војводине Нови Сад), Радмила Савчић (историчарка уметности и виши кустос Апатин), Јована Момчиловић (вајарка, ликовни уредник галерије „Меандер“ Апатин).

Kомисија је након прегледане документације извршила и физички преглед Збирке, те констатовала стање у ком се Збирка тренутно налази. Савремене скулптуре у екстеријеру изложене су на 11 локација на територији општине Апатин. Скоро све скулптуре израђене су од гвожђа. Kод неколико експоната постоји комбинација материјала метал-дрво. Гвожђе као хемијски реактиван елемент изузетно је тешко сачувати од кородативних процеса и при идеалним микроклиматским условима, а камоли при екстремним условима излагања на отвореном простору.

Сходно наведеном прописан је конзерваторски третман који је неопходно применити ургентно током ове године на укупно осам скулптура, док се на остале скулптуре физичко-техничке мере примењују у летњим месецима следеће године. За скулптуре које се налазе у депоу галерије „Меандер“ такође су дате физичко-техничке мере које се углавном односе на начин заштите и груписање скулптура према музеолошким правилима.

С обзиром на горе наведено Општински културни центар Апатин ће спровести све оно што је прописано као физичко-техничка мера. Трудићемо се да препоруке које је Kомисија дала у потпуности применимо, јер је то у интересу наше Установе и на тај начин Збирка коју поседујемо добиће значајно место не само у нашој заједници, него и шире.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *