ПОСЛОДАВЦИМА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ ИСТИЧЕ РОК ЗА ПЛАН О ПРИМЕНИ МЕРА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ПОЈАВЕ И ШИРЕЊА КОВИД-19

APATIN EKONOMIJA VESTI

Сви послодавци у Србији имају рок да до 10. августа донесу план примене мера, у складу са Правилником о превентивним мерама за безбедан и здрав рад у циљу спречавања појаве и ширења Цовида-19, а инспектори рада ће потом контролисати фирме, али и тамо где је потребно саветовати и помагати да се томе прилагоде, кажу у Инспекторату за рад.

Правилник, који је ступио на снагу 11. јула, примењује се на свим радним местима у радној околини у којој се обавља рад, изузев рада на терену и рада од куће.

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић указује да постоје ситуације у којима фирме користе агенције да им ураде акт процене ризика и додаје да то заиста није неопходно, будући да тај посао није компликован.

-Нема потребе да се издвајају додатна средства и плаћају агенције, сви послодавци на основу правилника Министарства рада и плана превентивних мера које су објављене на сајту имају форму и потребно је само да то прилагоде својим активностима, каже Ђуровић за Тањуг.

Додаје да план може да споведе лице које је у фирми задужено за безбедност и здравље на раду, а уколико га нема у фирми, то може да учини било ко од радника ко је упознат са темом и за то му неће бити потребно више од сат или два времена.

Истиче да су у плану, односно табели наведене мере које су послодавци дужни да поштују.

Инспекција рада ће контролисати послодавце, а у циљу заштите здравља људских живота, каже Ђуровић и додаје да циљ није само кажњавање и репресивне мере већ да се пружи помоћ и саветодавна подршка послодавцима да што пре почну са применом мера из плана а у циљу заштите здравља и спречавања појаве и ширења вируса.

-У ситуацијама у којима је значајно угрожена безбедност људи, инспекција ће реаговати” каже саговорник Тањуга.

Ђуровић додаје да су се током ванредног стања послодавци углавном придржавали мера и поштовали их али да је било и оних који нису давали такав пример.

-Где год наиђемо на пропусте указујемо послодавцу да мора да поштује мере, а ако су примери драстичнији и својим поступцима угрожавају запослене, подносимо захтеве за прекршајне пријаве иили решења о забрани рада-, додаје Ђуровић.

Током ванредног стања инспектори су поднели 78 захтева за покретање прекршајног поступка и неколико решења о забрани рада.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *