U GRADSKOJ BIBLIOTECI PREDSTAVLJEN VODIČ ZA ODGOVORNO PIJENJE ALKOHOLA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Povodom predstavljanja prvog „Vodica za odgovorno pijenje alkohola”, Apatinska pivara organizovala je u Gradskoj biblioteci u Apatinu edukativno predavanje, za sve zainteresovane gradjane, o znacaju odgovorne konzumacije alkohola.
Vodic za odgovorno pijenje alkohola, jedinstvena publikacija u ovom delu Evrope, nastao je u okviru programa saradnje Instituta za mentalno zdravlje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom sa ciljem prevencije alkoholizma, smanjenja stete izazvane upotrebom alkohola i unapredjenja mentalnog zdravlja gradjana.
„Alkohol je neraskidivi deo tradicije i kulture Srba koji evidentno vole, ali „ne znaju da piju“. Stoga, Vodic koji je namenjen najsirem sloju gradjana Srbije, napisan je sa idejom da se onima koji umereno piju omoguci da i dalje uzivaju u alkoholu bez rizika da razviju alkoholizam, kao i da se edukuju oni koji piju vise od dozvoljenog kako bi mogli da prepoznaju svoj problem i tako redukuju unos alkohola ili se jave za strucnu pomoc.“ – istakao je prim. dr Ivica Mladenovic, nacelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje i urednik Vodica, i dodao: „Alkoholizam predstavlja najrasprostranjeniju socijalno-medicinsku bolest te je veoma vazno apelovati na mlade osobe na opasnosti koje sa sobom nosi nekriticno pijenje alkohola, a upravo zadatak Vodica je da ih upozna sa postulatima „odgovornog pijenja“.
U okviru predstavljanja Vodica, autor se posebno osvrnuo na rizicno pijenje alkohola sa potencijalnim medicinskim posledicama, ali i pojasnio sta je alkoholizam i dao smernice sta raditi kada osoba ima problem sa alkoholom. Obradjene su i posebne teme, kao sto su: mladi i alkohol, trudnoca i alkohol, alkohol i voznja.
„Podrskom publikaciji i predstavljanju Vodica za odgovorno pijenje alkohola, Apatinska pivara tezi da kroz brojne akcije, u okviru edukativne kampanje „Kad pijem, ne vozim” koja se sprovodi vec sedmu godinu zaredom, ukaze gradjanima na opasnosti kombinovanja pica i voznje. Samo odgovornom konzumacijom mozemo da doprinesemo podizanju bezbednosti u saobracaju, ali i kvalitetu zivota svakog pojedinca.” – istakla je Sanja Ivanis, PR menadzerka Apatinske pivare.
Pivara , predavanje o alkoholu , biblioteka
Apatinska pivara od 2008. godine, uz podrsku Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srbije, realizuje edukativnu kampanju „Kad pijem, ne vozim“ u okviru koje je donirala 59 alkometara najsavremenije generacije, kao svoj doprinos redovnim saobracajnim kontrolama MUP-a Srbije kako bi doprinela povecanju bezbednosti u saobracaju i organizuje brojne edukativne akcije na
Belgrade Beer Fest-u i Dragacevskom saboru u Guci sa ciljem edukovanja posetilaca o opasnosti kombinovanja alkohola i voznje.
O „Vodicu za odgovorno pijenje alkohola“
„Vodic za odgovorno pijenje alkohola“ nastao je u okviru projekta Instituta za mentalno zdravlje, pod nazivom „Odgovorno pijenje u Srbiji“. Autori brosure potrudili su se da definisu u cemu se ogleda privlacnost alkohola, ali i koje opasnosti vrebaju coveka u slucaju neodgovornog pijenja. Predstavljeno je kako alkohol deluje na coveka, definisani su obrasci pijenja, pojasnjen je termin „standardno pice“, a ukazano je i na one kategorije stanovnistva koje nikako ne bi smele da piju alkohol.
Posebno je znacajno da se u okviru Vodica nalazi i test od 10 pitanja (AUDIT) primenom koga svako moze da sazna da li je njegov stil pijenja opasan ili ne.
Online izdanje prvog „Vodica za odgovorno pijenje alkohola” gradjani mogu preuzeti besplatno i sa sajta Instituta za mentalno zdravlje:
http://www.imh.org.rs/wp-content/uploads/2014/09/Vodic%20za%20odgovorno%20pijenje%20alkohola.pdf