U GIMNAZIJI „NIKOLA TESLA“ URUČENE DIPLOME MATURANTIM

APATIN DRUŠTVO VESTI

ĐAK GENERACIJE ALEKSA BAŠIĆ

U Gimnazii „Nikola Tesla“ svečanim uručenjem diploma zvanično je završena školska godina za maturante četvrtog razreda. Za đaka generacije izabran je Aleska Bašić, a kako ova generacija ima izuzetne učenike, čak osam vukovaca je bilo u razmatranju za ovo priznanje.

– Naša generacija je bila fantastična. Ima osam vukovaca i svi smo bili u izboru za đaka generacije i apsolutno se slažem sa izjavom da smo svi podjednako zaslužili da budemo izabrani. Mislim da koga god da su izabrali profesori ne bi napravili grešku. Ne znam šta da očekujem od ovog zvanja jer, naravno, nisam imao priliku pre toga da budem đak generacije. Ne znam koliko će to uticati na mene i da li će imati presudnu ulogu u mom daljem školovanju. Nadam se da, ako i bude, biće pozitivna. Što se tiče planova za dalje upisaću Pravni fakultet u Novom Sadu i mislim da mi prijemni neće biti problem. Sigurno je da neće biti treme, jer su iza mene brojna takmičenja, kaže Aleksa Bašić.

Na pitanje šta će biti u životu i čime će se baviti, Aleksa je odgovorio:

– Za mene koji ima samo 18 godina budućnost je još apstraktna. Nadam se da ću se baviti onim što volim.

U obraćanju svojoj generaciji Aleksa je poželeo da svojim radom i požrtvovanošću ispune svoje snove. Danas tako malo cenjene osobine, ali kod ovog mladog čoveka već jasne i izražene.

– Svakako treba negovati te vrline kod svih ljudi, ali mislim da ih jeste nešto teže ostvariti u današnjem svetu. I pored toga svi trebamo sanjati i imati neke želje u životu, i težiti da ih ispunimo. Od pojedinca zavisi kuda ide ovaj svet, rekao je Aleksa.

Ove godine je u apatinskoj Gimnaziji bilo čak 17 učenika koji su se takmičili na republičkim takmičenjima, što ih svrstava među najuspešnije generacije Gimnazije. Pored vukovaca,  još šest učenika su bili odlični od prve do poslednje (četvrte) godine školovanja. Ovi učenici, kao i oni koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima, nagrađeni su karticama za bazene na Banji „Junaković“.

Završnoj generaciji sve najbolje u daljem životu poželeo je direktor škole prof. Vojislav Petrović. On se, u svom govoru, matrantima obratio rečima:

– Vi ste, dragi maturanti, puni samopouzdanja, prihvatate odgovornost, naučili ste i umete da se kontrolišete, lako sklapate prijateljstva, spremni ste za saradnju, radoznali ste, volite nove izazove, kreativni ste, uporni i ne odustajete na prvoj prepreci. Umete da podnesete kritiku i neuspeh iz kojih potom izvlačite iskustvo, postajete jači, zreliji i mudriji. Samopouzdanje koje vas krasi dolazi iz vas, a to može biti samo zato jer već imate jasne ciljeve u životu, jer ste vedrog i zdravog duha i optimistični. Želim vam puno uspeha u daljem školovanju i budućem životu, što god odabrali. Izbor i odluka je sada na vama! To je odgovornost koju vi uzimate u svoje ruke i to je cena odrastanja. I ne zaboravimo da su voleti i raditi srodne sposobnosti koje su znak pune zrelosti, rekao je, između ostalog,  prof. Petrović.

Na maturantima je sada da razmisle šta će dalje u životu. Na dalje školovanje, potražiti posao ili odmoriti godinu. Marko Šikanja, učenik koji je ove godine pobrao pregršt nagrada na takmičenjima svojim znanjem, upisaće Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, odsek elektrotehnika i želeo bi da ostane u Srbiji da radi. Kaže da ne želi da inostranstvo dobije naše najbolje stručnjake nego da on i drugi iz  ostanu ovde.

– Iskustvo u ovoj školi je bilo predivno, upisao bih je opet. Bilo je uživanje pohađati je. Naravno, imali smo dobre i one loše dane, ali to je jedno lepo iskustvo. U četvrtoj godini sam dobio prvo mesto na republičkom takmičenju koje mi je dalo krila. Preporučio bih ovu školu budućim srednjoškolcima koji žele da upišu gimnaziju. Ovo je škola koja se maksimalno trudi da ugodi učenicima, da ih nauči nešto. Pri tome ne mislim da uče namapet, nego da ih nauči o školi, ali i o životu. Verujem da ću sa nekim profesorima ostati u kontaktu i dalje. Imali smo divna iskustva, jednostavno dođe do kontakta koje skoro da se može nazvati prijateljstom, kaže Marko.

Na svečanosti je nastupio i školski hor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *