U GALERIJI „MEANDER“ IZLOŽBA VIOLETE MARKOVIĆ

APATIN KULTURA VESTI
  • KALIGRAFSKO PISMO I ORNAMENTI

U Galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra otvorena je izložba radova slikarke Violete Marković. Postavku čine kaligrafska pisma ukrašena ornametikom.

Kaligrafija kao umetnost lepog pisanja najčešće se vezuje za prošla vremena. Nastala kao proizvod prepisivačke tehnike sa ciljem da pismo bude što lepše ispisano i ukrašeno, danas doživljava svoj povratak na savremenu scenu umetnosti. To se vidi i na slikama Violete Marković koja je u  apatinsku galeriju donela potpuno novu, savremenu kaligrafiju.

– Moja kaligrafija je prerasla onu klasičnu, izašla iz tih okvira i smestila sam je u sadašnje vreme. To se desilo spontano. Klasična kaligrafija je osnova koja se uči u školskim danima. Njom sam se bavila nekoliko godina pa su moji radovi izgledali kao listovi iz knjige. Ali, me je to kao umetnika zasitilo i krenula sam dalje, istraživala nešto novo. Kao i svaka grana umetnosti, kalgrafija se razvila u savremenijim oblicima, ali se vrlo mali broj umetnika njom bavi. Svaki umetnik treba da radi tako da njegova umetnost odražava vreme u kome živi, rekla je Violeta Marković.

Na svojim radovima ispisala je citate velikih mislilaca i pisaca, i uokvirila ih ornamentima. Sve zajedno čini sliku, odiše skladnošću i lepotom.

– Citate sam godinama skupljala. Iz knjiga koje čitam obeležim delove koji mi se sviđaju. Kaligrafijom se bavim 20 godina i nekada si morao pročitati knjigu da bi pronašao citat, a u današnje vreme je lakše. Internet nudi mnoštvo već izvučenih citata. Ipak, najveće je zadvoljstvo kada citat pronađete u knjizi. To i jeste suština kaligrafije koja je potekla u prepisivačkim školama, gde su se knjige prepisivale i umnožavale. A ornamentika je za mene nerazdvojna od kaligrafije i u sklopu je cele slike, teksta i pisma koje pišem. Ranije sam se vezivala za našu srednjovekovnu ornamentiku, a sada koristim i savremenu. Vodim se prema pismu i tekstu koji pišem, i ornamentika mora da prati tu skladnost, kaže slikarka.

Gledajući njene slike posmatrač poželi da i sam lepo piše, ali je izrada kaligrafije težak posao koji se savladava dugotrajnim vežbanjem.

– Kaligrafija kao umetnost lepog pisanja nema puno veze sa našim svakodnevnim rukopisom. Ova pisma se ispisuju pažljivo, iscrtavaju se slova, perom koje se umače u tuš i ukrasi koji idu uz tekst su iz oblasti slikarstva, dodala je umetnica.

Izložbu je otvorio slikar Bojan Šimunović, i pri tom upoznao posetioce sa osnovnim podacima iz biografije slikarke i pročitao deo teksta koji se nalazi u katalogu, a koji je napisala Ljiljana Jović. U njemu, između ostalog, piše:

„Čarobni svet kaligrafije od davnina privlači pažnju pažljivih posmatrača svojom mistikom, lepotom poteza i prefinjenošću. Umetnici koji se bave ovom drevnom  tehnikom pisanja i ukrašavanja rukopisa, po prirodi stvari su ličnosti nagrašenog senzibiliteta. Takva je, sasvim sigurno, i Violeta Marković, umetnica koja se predstavlja svojim slikama u maniru kaligrafije. Spajajući strast prema lepo pisanju, istraživački duh sa senzibilnom prirodom i dubokim osečajem za lepo, Violeta Marković stvara produhovljena dela prefinjene estetike i velike snage sa jakim ličnim pečatom.“

Vileta Marković je rođena 1974. godine. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završila je u Beogradu, gde je učila pismo kod prof. Mirjane Vojnović. Bavi se kaligrafijom i slikarstvom. Član je ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca od 1995. godine. Imala je deset samostalnih izložbi i učestvovala na preko 50 kolektivnih.

autor: Mara Vuković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *