U GALERIJI „MEANDER“ OTVORENA IZLOŽBA ADRIJANA MRAČINA

APATIN KULTURA VESTI

LEPOTA TERAKOTE    

U apatinskoj Galeriji „Meander“ otvorena je izložba Adrijane Mračina, mlade vajarke  iz Sombora. Već na prvi pogled posetilac galerije pomisliće da je ušao u prostor prirode gde samo još mravinjaci, okamenjene figure ljudi ili stalagmiti svedoče o vremenu koje je prošlo. Njene skulpture pobuđuju pažnju i izazivaju različito viđenje istih.

– Prikazane skulpture od terakote inspirisane su prirodnim tvorevinama. Svakog inspirišu na drugi način. Neko u njima vidi figure, drugi rađanje, razne oblike. Pre svega na izradu skulpture podstakli su me geološki procesi stvaranja u prirodi delovanjem vetra, sunca, vode. Vajarstvu me privukla treća dimenzija, dubina prostora, odnosno, da umetničko delo možete gledati sa svih strana, rekla je Adrijana Mračina.

U katalogu Goran Kauzlarić je napisao: „Prva zanimljiva misao jeste da bi ovi objekti, kada bi ih ostavili u šumi, delovali kao tvorevine neke ptice, insekta ili geološkog procesa.“

Izložena dela su njen diplomski i master rad sa Akademije. Kako se bavi terakotom, vajarka kaže da nije teško doći do materijala. Veći je problem izvođenje kompletnog rada. Nema peći za tako velike komade, pa mora dobro da isplanira gde i kako će da seče skulpturu, da bi bila onakva kakvu je zamislila kada je pečenu ponovo spoji.

Adrijana nije prvi put u apatinskoj Galeriji, 2016. godine učestvovala je na Simpozijumu „Meander“ i grupnoj izložbi otvorenoj tim povodom. Ovo je njena treća samostalna izložba.

Rođena je u Somboru. Završila je Umetničku školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, a master studije kod prof. Borislave Prodanović Nedeljković 2012. godine. Nagradu za „Veliki Akt“, koji dodeljuje Katedra za vajarstvo, dobila je 2009. godine, a već sledeće i nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad u oblasti vajarstva.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.