У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“ ИЗЛОЖБА СЛИKА ДУЊЕ БРАНОВАЧKИ-KАKО ЈЕ ГАВРАН УKРАО СВЕТЛОСТ

APATIN KULTURA VESTI

Ова необична уметница на један питак и фин начин увела нас је суштину сопственог дела. Наизглед „страшне“ слике настале су инспирисане дечијом књигом о гаврану који је украо светлост.

-Инспирацију сам добила из дечије књиге у којој су сакупљене приче и легенде народа са севера, рецимо север Сибира и у овим легендама гавран има веома важно место, гавран је нека сила која није нужно мрачна и црна него је такође и неко ко се игра, неко ко покреће људе, неко ко ствара и неко коме је неопходно да стално истражује свет око себе и да га мења, рекла је за радио Дунав Дуња Брановачки.

Слушајући Дуњу, некако је немогуће отети се утиску да она кроз слике говори о себи и када прича о изложби и сликама које на први поглед одају таму, унутар њих се крије неко радознао и разигран, неко ко управо мења свет сопственом уметношћу.

Дуња Брановачки (1985, Сента) основне и мастер студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду, студент је докторских студија на Академији у Новом Саду. Од 2013. године ради на департману за Графичко инжењерство и дизајн на Факултету техничких наука …

“У старим причама народа са далеког севера, гавран заузима посебно место. Моћан је и непредвидив, води се радозналошћу, жељом и задовољством, константно мењајући облик тела како би остварио своје циљеве. Он је покретачка и креативна сила која се не може дефинисати у контекству добра или зла. Његове авантуре понекад се завршавају неповољно по њега, или чак кобно, али он увек поново оживљава и креће у потрагу за новим догодовштинама. За њега, цео свет и све што се у њему налази су непресушни извор веома озбиљне и у исто време неопходне игре.”

Изложбу слика ове младе уметнице можете погледати до 5. јануара 2023. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *