У ДОМ ЗДРАВЉА СТИЖЕ НОВА КОЛИЧИНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА- ПРЕТХОДНА КОЛИЧИНА ПОДЕЉЕНА ЗА САМО НЕКОЛИКО ДАНА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Сезонске вакцине против грипа „Influvac tetra”, које су у апатински Дом здравља стиглe почетком октобра су подељене у само неколико дана. Заинтересаованост грађана је велика због чега ће бити поручена нова количина.

-За потребе вакцинација је поручено 1800 доза вакцине против сезонског грипа, већи број него ранијих година, и оне су у првом кругу подељене у само неколико дана, каже за радио Дунав Бранка Бајић помоћница директора Дома здравља. Према њеним речима интересовање грађана је велико због чега ће бити поручене нове количине.

Није само у Апатину случај да су све количине подељене, слична је ситуација и остатку Србије. Поручили смо другу туру вакцина преко Института за јавно здрављe, и грађани не треба да брину, јер ће доза бити довољно, а има и довољно времена за вакцинисање, поручила је Бајић.

Према њеним речима епидемиоплошка ситуација на територији општине Апатин је задовољавајућа.

-Тренутно у Апатину немамо активних позитивних пацијената на корона вирус. У порасту је само број пацијаната који се јављају ковид амбуланти због других респираторних проблема, али је ситуација под контролом, поручила је Бајић.

Приоритет за вакцинацију су пацијенти са хроничним проблемима плућног и кардиоваскуларног система, дијабетичари и пацијенти на дијализи.

Вакцинација се препоручује особама старијим од 65 година са обољењима бубрега и јетре, малигним обољењима и имунодефицијенцијом – укључујући и ХИВ, те особама смештеним у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите. У групу за обавезну вакцинацију против сезонског грипа спадају и запослени у здравственим установама, односно другим јавним службама. Пацијенти који желе да се вакцинишу најпре треба да се јаве свом изабраном лекару, који ће спровести даљу процедуру.

Сезона грипа може да се продужи до маја, али је најчешћи удар од децембра до краја фебруара. Сада је ситуација још осетљивија због епидемије вируса корона, чији се нови налет очекује почетком новембра. Многи страхују од „судара” короне и грипа и сматрају да би последице биле велике по особу која би у исто време добила обе болести.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.