У АПАТИНУ УСПЕШНО ОДРЖАНА ВЕЖБА СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Припадници Друштва за подводне активности из Апатина као део специјализоване јединице цивилне заштите МУП-а Србије- Сектора за ванредне ситуације у Сомбору и припадници добровљних ватрогасних друштава, наутичара и других удружења, њих 26, показали су данас током једнодневне вежбе у апатинској Марини да су у стању да нас сачувају од најгорих сценарија попут елементарне непогоде, поплаве, пожара или утапања.

У вежби која је одржана на апатинској Марини, припадници јединице су демонстрирали гашење пожара, спасавања са висине, спасавања на води, постављање специјалних плутајућих брана као заштите од истицања нафте и њеног ширења, спасавање утопљеника и угрожених у ванредним ситуацијама те њихове евакуације и транспортa на сигурно.

-Смулирамо, шта може у стварном животу да се догоди и како би евентуално отклонили последице неких великих хаварија. Радимо по 4 – 5 радних тачака. Једна од њих је спашавање људи са високих објеката, у ситуацијама када је висок водостај, тада евакуишемо углавном људе са тераса. Једна од тачака је и гашење пожара на бензинској пумпи, где је након експлозије и пожара дошло до повређивања људи које евакуишемо. У овој вежби су ангажоване специјалне јединице, док ће у октобру бити одржана вежба у којој ће бити укључена и Полиција и Хитна помоћ каже Душан Бањац, командир вода специјализоване јединице за спашавање на води и под водом.

Одржане су вежбе превртања чамца, избављање возача из потопљеног аутомобила и развлачење баријере у случају истицања нафте у Дунав. – У томе до сада нисмо имали искуства. Имамо овде једну бензинску пумпу на води и данас сутра ако дође до неке хаварије вежбамо и тај сценарио да знамо како зауставити нафтну мрљу објашњава Бањац.

-У јединици имамо наутичаре, рониоце, спасиоце, ватрогасце.. Имамо доста добру и квалитетну опрему и пратимо европске стандарде. Све ново што се појави на тржишту од средстава и опреме, а што је потребно нашој јединици гледамо да прибавимо. „НИС“ нам је изашао у сусрет и дао нам баријеру коју они имају у обавези да држе у магацину, објашњава Бањац.

Апатинци су успешно симулирали сваки од задатака, испоштоване су све мере безбедности а закључак је да је ова јединица спремна да адекватно одговори на сваки позив за помоћ у спасавању људских и материјалних добара.

-Иако радимо при МУП-у ова јединица је састављена од добровољаца, и не одлучујемо где ћемо на територији Србије бити распоређени, а могли би равноправно учествовати и у међународним акцијама пошто за то требају вештине, које ми имамо, поручио је Бањац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.