У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖЕНИ ДАН БОРЦА И ДАН УСТАНКА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

У Апатину су јуче обележена два значајна датума Народноослободилачке борбе: 4. јул Дан борца и 7. јул Дан антифашистичког устанка народа Србије у Другом светком рату.

У Спомен парку испред Општинског културног центра свечаност обележавања започела је химном Републике Србије „Боже правде“ и химном СУБНОР-а „Партизан сам тим се дичим“. Свечаност је орјанизовао СУБНОР-а општине Апатин, под покровитељством локалне самоуправе и Општинског културног центра.

О историјском значају Дана устанка и Дана борца говорио је Стево Драча, председник СУБНОР-а општине Апатин.

– Дан када је у кући Рибникара у Београду одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању устанка против фашистичког завојевача и његових помагача – 4. јул и и 7. јул – Дан устанка народа Србије, јесу датуми који означавају почетак велике слободарске борбе  српског народа за одбрану слободе и ослобођење Србије. То су историјски датуми који имају посебно место у календару СУБНОР-а у неговању културе сећања и незаборава. Поменути јулски дани јесу богата ризница Народноослободилачке борбе 1941/45. године као једне од најаутентичнијих антифашистичких борби на тлу Европе, рекао је, између осталог, Стево Драча.

Бројне делегације одале су пошту жртвама Другог светског рата и положиле цвеће на споменик и спомен обележја погинулим борацима НОР-а, Црвене армије и на бисте народних хероја. Венци су положени и на спомен-плочу погинулих бораца одбрамбеног рата 1990/99., као и спомен обележје погинулим крајишницима које се налази код православног Храма. У име локалне самоуправе и грађана општине Апатин венац је положио Дејан Смиљанић, секретар Месне заједнице Апатин. Венце су положиле и делегације Општинског одбора СУБНОР-а, Првог центра за обуку Војске Србије Сомбор, ОО Резервних војних старешина Апатин, Удружења пензионисаних војних лица, Општинског одбора СПС-а Апатин, Удружења ратних ветерана „Патриотски фронт“, Месног удружења Апатин и Удружења ратних војних инвалида.

Присутни су минутом ћутања одали пошту погинулим борцима ослободилачких ратова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *