ОДРЖАН САСТАНАК АКТИВА ДИРЕКТОРА НА ТЕМУ БОРБЕ ПРОТИВ ЗАВИСНОСТИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

У оквиру кампање „16 дана активизма“ актива директора образовних установа општине Апатин одржан је радни састанак на тему „Где смо и којим путем идемо у борби против зависности? – изазови и перспективе“. Састанак су присуствовали директори образовно-васпитних установа, психолози, педагози, социјални и здравствени радници. Одржан је у саветовалишту Центра за социјални рад у Апатину, а разговарало се о злоупотреби дрога као јавно-здравственом проблему, комплексној и вишеслојној проблематици која захтева мултидисциплинарни приступ.

– Центар за социјални рад је у сарадњи са активом директора организовао састанак намењен стручним службама образовних установа Апатина. Иницијативу за одржавање оваквог вида предавања намењеног стручњацима који раде са децом дала је Сања Шијан, директорица ОШ „Ж. Зрењанин“. Предавање је у склопу кампање „16 дана активизма“ и тиме заокружујемо предвиђен овогодишњи програм, рекла је Николина Сучевић, директорка Центра за социјални рад.

– Као председник актива директора свих образовно-васпитних установа наше општине дошла сам на идеју да повежем Центар за социјални рад и остале установе које се налазе у том кругу помоћи људима са зависности и позовем на овај користан, едукативни радни састанак и предавање које води Жељка Јакобчевић, социјална радница са дугогодишњим искуством из Хрватске и радо подели искуства са свима који просто радимо у образовању, рекла је Сања Шијан, директорица ОШ „Жарко Зрењанин“, иницијатор састанка.

Предавач је била мр Жељка Јакопчевић, социјална радница из Загреба, са 15-тогодишњим искуством рада с особама у проблему зависности.

– Месец борбе против зависности траје од 15. новембра до 15. децембра, мада се многи од нас с овим проблемом сусрећу током целе године. Борба зависника против болести је дуга и тешка, али верујемо у потпуни опоравак. Са Апатином и Сомбором и Удружењем „За Апатин“ дуги низ година имамо добру сарадњу. Заједно покушавамо људе који су на метадонском програму подстакнути на наставак лечења до потпуног опоравка. Верујем да сав тај труд може уродити плодом. Верујем у функционални систем и данас смо говорили управо о заједничком деловању које може за сваку породицу донети олакшање и наду и потпуни опоравак за појединца, рекла је магистар социјалног рада Жељка Јакопчевић.

Гост неуропсихијатар др Карло Кархер, субспецијалиста за дечију и развојну психијатрију из Сомбора одговарао је на питања о болестима зависности и методама лечења.

– Сматрам да је добра свака акција која се бави тиме да се средина подстакне да размишља о психоактивним супстанцама; да чујемо нека решења, трендове о болести зависности. Знамо да нема јединствене методе лечења, постоје лекови, социјалне терапије, а негде су и верске организације укључене, али сви треба да будемо укључени у тај процес,  рекао је неуролог др Карло Кархер.

Према статистици око 210 милиона људи користи дроге, а од овог броја око 200.000 људи годишње умире. Конзумирање психоактивних супстанци је не само здравствена претња, већ и значајан социо-економски терет широм света. Примарна превенција, односно, спречавање настанка болести зависности је најважнија. Због тога је неопходно под контролу ставити употребу и злоупотребу свих психоактивних супстанци и зато су потребни мултисекторски превентивни програми и систематичан рад са децом и омладином током предшколског периода, основне и средње школе који ће са истим циљем повезати родитеље, просветне и здравствене раднике, уз учешће широке јавности и медија.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *