У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Удружење особа лечених од рака “Нада” Апатин и “Друштво за борбу против рака” из Сомбора су данас, у присуству већег броја чланова ових удружења, у Апатину обележили “Национални дан борбе против рака дојке”. Поводом овог догађаја за радио „Дунав“ је говорила председница Удружења особа лечених од рака „Нада“ из Апатина, Биљана Бенић.

-Данас смо се окупили испред Максија, а ово „парче земље“ ми зовемо „Парком достојанства“. Пре 13 година у здравственом календару је установљен „Национални дан борбе против рака дојке“ и од тада га ми сваке године обележавамо, осим последње две због мера које су биле на снази због „Короне“. У међувремену смо основали Друштво особа лечених од рака у Апатину, под називом „Нада“, са циљем да помогнемо људима, да што лакше прођу кроз болест. Први нам је циљ та психосоцијална рехабилитација људи, други циљ је да делујемо на превенцију појаве малигне болести, да негујемо волонтеризам, праве вредности, а обележавањем овог дана желимо да подстакнемо јавност да проблем оболевања људи буде „видљив“, поготово када је у питању оболење рака дојке, јер по неким најновијим истраживањима Института Милан Јовановић Батут, за годину дана је умрло 4.600 жена, док је само од рака дојке умрло 1.700 жена. Када су ова оболења у питању висока стопа смртности је и у Европи и у свету, а нарочито је изражено оболевање у земљама у развоју и због услова живота и због стања у здравственом систему, доступности најновијих лекова… Срећом, у новије време су се појавили циљани иновативни лекови који знатно доприносе излечењу од рака дојке. Наравно, на првом месту је превенција и рано откривање, мишљења је председница овог удружења.

Биљана је истакла да је велика шанса за излечење уколико се малигнитет на време открије.

-Уколико се болест на време открије, девет од десет оболелих жена бива излечено. Из тог разлога позив свим женама да једном месечно ураде самопреглед дојке, да сваке две године оду на мамографски преглед, нарочито после четрдесете године, једном годишње на преглед дојки ултразвуком. У последње време се снижава та година оболевања те и млађе особе треба да поведу рачуна, истакла је Бенић.

Чланови ових удружења су у склопу акције на апатинској главној улици делили пригодни едукативни материјал, а уручене су и награде победницима ликовног и литерарног конкурса расписаног у Основној школи “Жарко Зрењанин”.

У краћем програму је учествовао и хор Културноуметничког друштва” Царза” из Апатина.

“Овом манифестацијом желимо још једном да скренемо пажњу суграђанима да редовно контролишу своје здравље, да припазе и избегавају факторе ризика за добијање малигне болести, али и да помогну онима који су већ оболели или су стари и немоћни јер пружена рука је свакоме потребна, поручују из Удружења особа лечених од рака “Нада” Апатин.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *