PRODAJA APATINSKOG BRODOGRADILIŠTA- BUGARSKA BANKA TRAŽI 2,3 MILIONA EVRA

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Menadžment grupe ABC TWO EAD iz Sofije na tenderu,  je prvi put zvanično oglasila prodaju apatinskog brodogradilišta po ceni od dva miliona 326 hiljada evra. Tenderska dokumentacija se plaća 64 evra a prodaja je oglašena do 16. marta.

Vojvođanska banka prepisala je firmu januara prošle godine  na bugarsku banku, koja takođe posluje u grupaciji Grčke nacionalne banke. Vojin Lazarević je 2003. godine brodogradilište kupio za oko 300.000 DM kroz obveznice stare devizne štednje. Lazarević je 2010. godine proglasio stečaj i bankrot. Agencija za stečajeve 2012. godine prodaje brodogradilište „Apatin“ Vojvođanskoj banci,  za 230 miliona, tada  dinara, na licitaciji u kojoj je učestvovao i Miodrag Kostić, odnosno MK Komerc, koji je ponudio 130 miliona.

Kroz krug brodogradilišta prošetali su mnogi zainteresovani kupci, najviše iz inostranstva, ali bilo je i naših. Poslednji potencijalni  kupac je pre oko mesec dana bio iz Italije, ispred metalske firme Easteon, preko lokalne samouprave obilazio brodogradilište. Kako smo tada saznali Italijan je rekao da ukoliko dođe do kupovine, trebaće im radnici svih profila, od varioca, cevara, do bravara.

Brodogradilište se prostire na devet hektara, od kojih su dva pod krovom i ima uknjiženo pravo korišćenja vodenog ogledala za zalivu Dunav, površine 22 hektara. Brodgradilište je poznato i po sinhroliftu za brzo izvalčenje i puštanje velikih brodova. Dobri poznavaoci priliku u ovom, nekad najačem rečnom brodgradilištu u zemlji, podsećaju se se sudbina ove uspšene firme menjala  od početka privatizacije.