NOVI ZAKON – ZA VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLAMA RODITELJI ĆE PLAĆATI KAZNE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Roditelji čija deca budu učestvovala u vršnjačkom nasilju ili bežala sa časova moraće da plate kazne od 5.000 do 100.000 dinara, predviđa Nacrt zakona o osnovama obrazovanja.

Od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program ili ako dete ne ide u školu. Po džepu roditelja ići će i ako ne prijave u roku od 48 sati da dete ne može da dođe na nastavu. Imaju rok od osam dana da opravdavaju njegov izostanak. Kazna ih čeka ako i sami prekrše pravila ponašanja koje postavlja ustanova.

Ako dete načini neki od težih prekršaja discipline u školi, roditelji će morati na sud – da odgovaraju prekršajno ili krivično.

Od 30.000 do 100.000 dinara, roditelje će koštati ako njihovo dete maltretira vršnjake – ako udari, vređa, omalovažava ili ugrožava zdravlje vršnjaka. Kazna ih čeka i ako njihovo dete narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika.

Pooštrene su kazne i za direktore, a prvi put novčano će biti kažnjeni sekretari škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao. Njih čeka “račun” od 5.000 do 100.000 dinara, pišu Novosti.

Finansiranja prema broju učenika

Jedna od najvećih novina zakona biće uvođenje finansiranja ustanova “po glavi” učenika. Ovaj model primenjivaće se od školske 2020/21. godine.

I ranije je bilo pokušaja da se uvede plaćanje prema broju učenika, pa je 2011. godine i započet pilot-projekat, a plan Ministarstva prosvete bio je da od školske 2014/15. ovo postane model finansiranja svih škola u zemlji. Od tog plana se odustalo, jer nije napravljena racionalna mreža škola, što je preduslov za ovakvo finansiranje.

Vreme koje đaci provode u školi više se neće meriti školskim časovima, nego satima. U njihov radni dan računaće se obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti… Na osnovu ukupne satnice, određivaće se opterećenost. Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu.