У АПАТИНСКОМ ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА ЗА РАДНИКЕ У ЗДРАВСТВУ И СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У апатинском Центру за социјални рад данас је одржано предавање, односно едукација на тему “Роми као вулнерабилна група у систему здравства и социјалне заштите” – приступи и недискриминација, која је акредитована од Здравственог савета и прихваћена као едукација из другог система у Комори социјалне заштите. Предавачи су били стручњаци из области социјалног рада, здравствене заштитите и медицинског права, а у раду је учествовао и један лекар. Едукација је намењена запосленима у систему здравствене и социјалне заштите у циљу јачања капацитета за унапређење пракси и поступања према Ромима заснованим на антидискриминационим принципима.

Марта Сјеничић, председник Удружења правника за медицинско и здравствено право Србије -СУПРАМ је рекла да је фокус предавања стављен на недискриминацију Ромске популације.

-Ово је већ други турнус предавања од двадесет едукација. Ми смо 2015. године радили кампању у двадесет општина, а сада су на ред дошле нових двадесет. Доста тога је до сада у Србији урађено по питању недискриминације и укључивања Рома у заједницу, у систему здравства, социјалне заштите и у систему образовања, али је процењено да треба даље радити, казала је Сјеничић.

Према речима др Хајрије Мујовић, научног саветника Института друштвених наука, Роми се најчешће сусрећу са проблемима у приступу услугама и неком делу финансирања услуга у здравственој или социјалној заштити.

-Сама едукација је замишљена мултидисциплинарно и предавачки тим је састављен од стручњака из више области.социјалној заштити. Проблеми су врло широко распрострањени, али најчешћи су у приступу услугама и финасирању услуга здравствене заштите.

Николина Сучевић, директорака Центра за социјални рад Апатин је напоменула да је један од предавача била директорка Коморе социјалне заштите
Сандра Перић, као и професор Мирослав Бркић са Факултета политичких наука из Београда и Ивана Копривица из новосадског Центра за породични смештај и усвојење.

-Ова предавања су намењена пре свега едукацији стручних радника из система социјалне заштите и здравста, како би предупредили дискриминаторска понашања према Ромима, напоменула је Николина Сучевић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *