У АПАТИНСКОЈ ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У апатинској Техничкој школи са домом ученика данас је одржана промоција добровољног служења војног рока са оружјем и Војно стручно оспособљавање за резервне официре, у оквиру које су ученици завршних разреда ове школе имали прилику да се упознају са условима служења војног рока у јединицама Војске Србије. Догађај је организовао Центар министарства одбране Сомбор, а осмишљен је тако да апатински средњошколци у непосредном контакту са припадницима Војске Србије добију детаљне информације о томе шта их очекује ако се добровољно пријаве за служење војног рока, као и која су њихова права и обавезе у том случају. Догађају је испред Локалне самоуправе присуствовао општински већник, Жељко Обрадовић, а начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Сомбор, потпуковник Славко Ђипало је у изјави за медије позвао све девојке и момке да се пријаве за добровољно служење војног рока.

-На добровољно служење војног рока са оружјем и Војно стручно оспособљавање (ВСО) за резервне официре могу се пријавити сви држављани Републике Србије мушког и женског пола од 19 до 30 година живота, с’ тим што се на Војно стручно оспособљавање за резервне официре могу пријавити само лица која имају завршен факултет, односно они који имају високу стручну спрему. Пријављивање кандидата се тренутно врши у Центру Министарства одбране Сомбор, односно у канцеларијама Министарства одбране у општинама у којима кандидати имају пребивалиште, а заинтересовани се могу пријавити и путем портала e-uprava као и у свим филијалама “Поште Србије”. Доласком у наше канцеларије, војни службеници ће кандидатима дати потребна упутства и списак докумената која требају да приложе уз пријаву. Након што предају документа, кандидати се упућују на лекарске прегледе у Војну болницу Нови Сад, а потом се сви здрави кандидати регрутују у одговарајуће ВЕС-ти, потписују уговор и упућују на добровољно служење војног рока са оружјем, односно Војно стручно оспособљавање за резервне официре, објаснио је Ђипало.

Он је додао да је тренутно у току пријављивање кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем у децембарском упутном року и позвао заинтересоване да се што пре пријаве, како би се на време реализовале све планиране активности везане за упућивање кандидата у јединице.

-Овим путем позивам све девојке и момке који су заинтересовани за служење војног рока, да се већ данас пријаве за одлазак у децембарском року. Свим кандидатима су плаћени трошкови превоза за одлазак и повратак са добровољног служења војног рока, а месечно добијају и накнаду од 38.000 динара, док је новчано примање за кандидате на Војно стручном оспособљавању за резервне официре 42.000 динара месечно, сви имају здравствено осигурање и плаћено одсуство у трајању од десет дана. Током војног рока сви кандидати могу да конкуришу и одмах по одслужењу, да заснују радни однос у Војсци Србије у својству професионалног војника, закључио је потпуковник Славко Ђипало.

Добровољно служење војног рока траје шест месеци, од чега регрут 45 дана проводи у центру за основну обуку и исто толико у центру за специјалистичку обуку, а потом три месеца у јединицама Војске Србије.

Ученицима Техниче школе са домом ученика из Апатина данас је представљена и могућност школовања у средњој стручној Војној школи, Војној гимназији, као и на Војној академији и Војно-медицинској академији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *