ДОДЕЛОМ “НОВЕМБАРСКИХ НАГРАДА” И ПРИГОДНИМ ПРОГРАМОМ, ОПШТИНА АПАТИН ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Доделом награда најбољим просветарима са територије наше општине и пригодним програмом, синоћ је у апатинском Културном центру обележен 8. новембар, Дан просветних радника.

На самом почетку свечаности беседу о просвети је говорио наставник историје у звању редовног професора на Педагошком факултету у Сомбору, Универзитета у Новом Саду Саша С. Марковић, након чега је уследила свечана додела награда најбољим радницима запосленим у просвети за ову годину.

На предлог својих колега из колектива, Новембарске награде су ове године добили: Винка Деак – професорица хемије и Зора Дрљача учитељица из апатинске Основне школе “Жарко Зрењанин”, Евица Остојић – директорица Основне школе “Младост” Пригревица, Илона Јанович – наставница кларинета и саксофона у Основној музичкој школи “Стеван Христић”, као и Вероника Фридрик – медицинска сестра-васпитач у Предшколској установи “Пчелица”.

Признања награђенима је уручила председница општине Апатин, Дубравка Кораћ, која је изразила задовољство што је у прилици да са просветним радницима обележи њихов Дан.

У своје лично име, као и у име општине Апатин желим да вам се захвалим на великом труду и вредном раду који свакодневно приказујете, како би од наше деце направили добре људе. То је једна од најплеменитијих мисија коју можемо да замислимо и од срца вам честитам Дан просветних радника, поручила је Дубравка Кораћ.

Она се у свом обраћању кратко осврнула на историју овог важног датума, нагласивши да је рад у просвети један од најважнијих позива у свакој земљи.

-Као што сигурно знате, идеја о дану наставника зачета је у Индији још 1962. године, а 1994. Унеско препознаје значај обележавања овог датума. Тачан датум обележавања се разликује од Земље до Земље, а свуда је узет онај датум који је битан моменат од значаја за националну просвету одређене државе. У Србији је то Митровдан, 8. новембар као дан рођења Вука Стефановића Караџића, можда најзначајнијег српског лингвисте и филолога. Питање је да ли има веће вредности од знања и образовања и важнијег позива од просвете. Учитељи и наставници не преносе само знања нашој деци, што је само по себи не мерљива важност, они им усађују животна начела која ће их начинити добрим људима. Они граде систем вредности у којем ће се у животу равнати. Просвета је та која гради будућност деце, која их припрема за живот у свету одраслих и сва искушења која то са собом носи. Деца која у свом одрастању имају добре васпитаче, учитеље, наставнике и професоре, биће спремна за све изазове које ће касније пред њих живот стављати. Посебан тип људи бира позив просветног радника, људи који имају стрпљења да пренесу знање свима, па чак и онима који у томе не виде смисао, људи који имају емпатију да разумеју коме је потребна помоћ и како коме треба приступити, људи који гаје хуманост и племенитост да посвете своје време, своје каријере и читаве своје животе изградњи личности и уопште будућности младих људи. Ако су лекари они који чувају наша тела, просветни радници су људи који чувају и граде наш дух, који нас обогаћују знањем, а самим тим и смислом, рекла је у свом обраћању председница општине Апатин.

У музичком делу програма наступили су оперска дива Зорица Белић и композитори мелода и појаца Љубомира Љубе Манасијевића са ансаблом за античку и етно музику.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *