ТРЖИШНИ ИНСПЕКТОРИ КАО ТАЈНИ КУПЦИ, УХВАЋЕН И “ДИВЉИ” АГЕНТ НЕКРЕТНИНАMA

APATIN EKONOMIJA IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Око 30 пута су тржишни инспектори за пет месеци током прошле године од почетка примене новог Закона о трговини имитирали потрошаче, куповали робу или услуге физички и у онлајн продавницама како би на делу “ухватили” трговце који нерегуларно послују.

Kако у ресорном министарству сазнају “Новости”, то је оквиран број издатих налога за надзор преко прикривене куповине јер се не води одвојена евиденција за ову методу, која је само једна од предвиђених за сузбијање нерегистрованог рада, односно сиве економије у промету робе и услуга.

Овај инструмент је највише примењиван код продаваца текстила, посредника за издавање некретнина, каменорезаца, ауто-механичара, ауто-лимара, пружалаца услуге уградње прозора, док угоститељске објекте контролише туристичка инспекција.

Међу онима који су у прекршајима ухваћени је и један посредник за издавање станова који се оглашавао преко друштвених мрежа. Тржишни инспектор се као тајни купац одазвао на његов оглас преко мејла, договорили су сусрет, а на састанку су га дочекали инспектори који су га легитимисали, пишу “Новости”. Утврђено је да посредује у промету некретнина без лиценце.

Мирјана Дамјановић, начелница Одељења за контролу промета и заштиту потрошача у Министарству трговине, открива за “Новости” да се метода прикривене куповине користи само у случају основане сумње да неко ради нерегистровано или да продаје робу и услуге, а не издаје рачуне.

“То је изузетно средство у инспекцијском надзору и примењује се ако се на други начин не могу обезбедити потребни докази”, каже Дамјановић и додаје да ово обезбеђује недвосмислени доказ да је неко нудио робу, а да није био овлашћен за то или да није издао рачун.

Могућност прикривене куповине користе инспектори тржишне, туристичке и саобраћајне инспекције, а примена се очекује и у другим секторима у којима је овакав начин прикупљања доказа потребан.
Аутор: Новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *