ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА И ТРКА ЗАПРЕГА „МЕМОРИЈАЛ ЈОВАН ЂУРАН“ У СОМБОРУ – КОЊСКЕ ЗАПРЕГЕ КРОЗ ЧУЊЕВЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ни врућина ни жега нису омели многобројне Сомборце и госте са стране да уживају у традиционалној смотри и трци двопрега на 16. меморијалу „Јован Ђуран“, као и Отвореном првенству Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве, одржаном на помоћном терену ФК ЖАК. И коњи су били послушни у вожњама. Ипак, највише су уживали најмлађи.

Иначе, Такмичење се приређује у част сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чија опрема за коње је стигла чак до енглеског двора. Прва меморијална трка одржана је у Келебији, на предлог председника Удружења одгајивача ли- пицанерске расе коња, а задња три такмичења приређена су у Сомбору.

Манифестација је приређена уз покровитељство Града Сомбора, а терет организације у највећем делу изнела је породица Ђуран, у којој се већ трећа генерација бави сарачким занатом.

Манифестација је почела свечаним дефилеом јахача и запрега кроз град под називом „Фијакер стари“. Дефиле су предводиле групе јахача из ергеле „Келебија” као и њихове колеге из Бачке Паланке, док се иза њих протезала поворка запрега и фијакера. У поворци је био и специјални гост, амбасадор Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувејли, као и чланови жирија који су изабрали најлепши фијакер за ову годину.

На помоћним теренима ФК „ЖАК“ одржана је вожња фијакера кроз чуњеве (дисциплина Ц) и то у дисциплинама двопрег и четворопрег.

Како је рекао Никола Ђуран, организатор меморијала, од 21 пријављене такмичарске запреге десет најбољих, са најбољим временима, ушло је у бараж у којем су се борили за прелазни пехар, пехар у трајно власништво, пар оглавника, ловорове венце, прекриваче.

Победнику је припала и новчана награда у износу од 1.000 евра, другопласираном упола мања свота, док је треће пласирани инкасирао 250 евра.

Трећи пут за редом прелазни пехар „Фијакер Стари“, намењен власницима најлепше запреге, завршио је у рукама Жељка Андрашића и Илдико Марашек из Дорослова, који су ове године у фијакер упрегли грла Арана и Марко. Прелазни пехар за прво место у вожњи између чуњева освојио је Сомборац Михајло Антунић којем то није први пут. Наиме, Михајло је исти пехар поседовао у својим витринама и 2018. године. Милан Гаковић из Куцуре освојио је друго место, док је трећепласирани био Борис Мијалковски из Јабуке код Панчева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *