ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА КАЖЊЕНО 5.689 ГРАЂАНА

DRUŠTVO IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Од увођења ванредног стања, односно увођења полицијског часа, због кршења забране кретања и других мера уведених ради спречавања ширења вируса корона, прекршајни судови у Србији изрекли су новчане казне за укупно 5.689 грађана.

Међу осуђенима је 1.675 грађана старијих од 65 година који су прекршили меру забране напуштања стана, као и 4.347 млађих од 65 који су прекршили забрану кретања током полицијског часа, речено је Тањугу у правосудним органима.

Због извођења кућних љубимаца мимо прописаног времена кажњене су укупно 34 особе, док је 41 кажњена због окупљања више од две особе на јавном месту.

Због посета парковима, пре укидања ове мере, кажњено је укупно 47 људи, док је због кршења прописа о сахранама на којима је дозвољено присуство највише 10 особа, кажњено укупно 12.

Према подацима прекршајних судова широм Србије, новчане казне су изречене у вредности од 278.063.020 динара.

Сви ови прекршај установљени су Уредбом о ограничењу и забрани кретања од 21. марта, која ће престати да важи даном укидања ванредног стања. Уредбом Владе побројане радње су предвиђене као прекршаји за које се може изрећи казна од 50.000 до 150.000 динара, а судови су за прво кршење Уредбе изрицали махом минимум казне, а за свако следеће по 100.000 динара или више. У неким случајевима изречене новчане казне грађани су одмах платили, док ће остале наплату чекати након правоснажности пресуда, јер грађани имају право да уложе жалбе Прекршајном апелационом суду. (Вечерње новости)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.