ГРАЂАНИ ЋЕ БИТИ ПОЗИВАНИ ТЕЛЕФОНОМ ЗА ТЕСТ ИМУНИТЕТА, МОГУ ГА ОДБИТИ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Заменица директора Института за јавно здравље „Батут“ Дарија Kисић Тепавчевић изјавила је да ће истраживање имунитета у општој популацији почети до краја недеље и трајаће 60 дана, са циљем да се утврди проценат имуних.

„Направиће се репрезент опште популације. У првом делу биће тестирано 1.000 испитаника и те резултате имаћемо врло брзо. Kрајни циљ је да тестирамо 7.000 породица, односно 17.000 људи“, рекла је Kисић Тепавчевић за Блиц.

Она је навела да ће породице бити позиване телефоном и да ће им бити објашњен „сваки детаљ“ и уколико буду желеле да учествују, пошто је на добровољној бази, биће им заказан термин у територијално најближем заводу или институту.

„Сви ће најпре попунити упитник и дати свој пристанак, а потом ће им бити узета крв на анализу“, рекла је Kисић Тепавчевић.

Према њеним речима, свако од учесника тестирања добиће информацију да ли он и чланови његове породице имају имунитет на вирус корона.

На питање да ли неко може да одбије тестирање, она је одговорила потврдно.

„Апсолутно, поштују се сви етички принципи, али то је корисно и за сваког појединца и за опште добро“, нагласила је Kисић Тепавчевић.

Kон: Сумњам да је висок колективни имунитет

Епидемиолог Предраг Kон изјавио је данас да је скептичан према тврдњама да код становника Србије постоји висок колективни имунитет, што неки тврде, и да је зато неопходно да се направи тестирање грађана, што ће се урадити предстојећом студијом.

„Лично сам убеђен да међу нама има много мање заштићених људи него што се верује“, рекао је Kон у гостовању на телевизији Хепи.

Он је истакао да ће се, када се укине ванредно стање, у амбулантама и даље пратити и испитивати сви они који имају повишену температуру.

021.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.