СУТРА КРЕЋЕ ИСПЛАТА МИНИМАЛЦА ЗА ОКО 1,1 МИЛИОН ЗАПОСЛЕНИХ

EKONOMIJA IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Исплата минималаца за око 1,1 милион запослених у 237.000 предузећа у Србији, која су тражила овај вид подршке државе, почиње сутра а новац ће бити уплаћен на наменске рачуне тих фирми.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да држава за прву исплату издваја 33 милијарде динара док ће укупно тај износ бити већи три пута, јер ће се исплаћивати за три минималне зараде по запосленом, и износиће преко 90 милијарди динара.

Мали је рекао да је 237.000 послодаваца тражило помоћ државе у виду исплате три минималца у укупном износу од 750 евра (око 90.000 динара), а да се пријавило више од 1.100.000 запослених.

Просечна минимална зарада од јануара ове године у Србији износи 30.022 динара, односно минимална цена рада по сату је од 1. јануара 172,54 динара (нето).

Право на помоћ државе имају предузетници, предузетници паушалци, њихове колеге у истом статусу – пољопривредници, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња. Исплата, иначе, иде у три рате – мај, јун и јул ове године.

Када је реч о великим правним лицима, они имају право на бесповратна новчана средстава у износу од 50 одсто основне минималне нето зараде за март 2020. године, и то за запослене којима је решењем утврђен прекид рада након увођења ванредног стања. Исплата на њихове рачуне ће такође почети сутра у износу 50 одсто минималне зараде за месец март, а затим у јуну и јулу. И они су у обавези да отворе наменски рачун на који ће им држава уплатити новац.

Предузеће губи право на коришћење фискалних погодности и директних давања уколико у периоду од увођења ванредног стања па до истека рока од три месеца од последње исплате директних давања, смањи број запослених за више од 10 одсто. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.