TITOVI CARSKI DAROVI

APATIN DRUŠTVO FOTO KULTURA VESTI ZANIMLJIVOSTI

U obnovljenim prostorijama Gradskog muzeja u Somboru ,u toku je izložba pod nazivom “Carski darovi “.Naime, izložba predstavlja eksluzivni izbor poklona koje je Josip Broz Tito,doživotni predsednik SFRJ, dobio prilikom susreta vladarskih porodica iz osmanaest zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Izloženo je 68 jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade,nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta,podeljenih u pet celina.O bogatoj državničkoj aktivnosti Josipa Broza Tita najbolje govore podaci da se, u dugom periodu vladanja susreo sa oko 350 predsednika država i vlada, bio gost u 169 državnih poseta i boravio u 73 zemlje sveta. Prilikom brojnih susreta dobio je veliki broj poklona koji se danas čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije. Pojedinim od tih poklona ponosili bi se i najveći svetski muzeji.
Među izloženim predmetima najviše je poklona kambodžanskog princa Sihanuka sa kojim se Tito najveše susretao: fragment hrama iz Angkor Toma, nekadašnje prestonice kraljevine Kmera koji se čuvao u muzeju pre nego što je poklonjen Titu, srebrni servis za čaj ukrašen predstavama legendarnog biča Garude (po hinduskoj mitologiji nosilac boga Višnua), a posebno atraktivna je maketa carske kočije, dvokolice, izrađena od metala i drveta.Posetioci će izložbu moći da vide do 6.marta.

FOTO:NARUKVICE-Poklon-cara-Etiopije-Haila-Selasija

PEHARI IZ VAFIJA, Poklon grckog kralja Pavla i kraljice Frederike, Beograd, 1955

NARUKVICE Poklon cara Etiopije Haila Selasija

PEHARI IZ VAFIJA, Poklon grckog kralja Pavla i kraljice Frederike, Beograd, 1955

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *