SVILOJEVČANI PROSLAVILI SVETOG STEFANA

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Svilojevu je danas obeležena seoska slava Sveti Stefan (Mađarski ili Sveti Stefan Veliki (mađ. Szent István). (*oko 975— †15. avgust 1038) je prvi kralj Mađarske (1001—1038). Pripadao je dinastiji Arpadovića. Od pape je dobio krunu, koja je dobila mitski značaj među Mađarima, tako da se otada mađarske zemlje zovu “zemlje krune Svetog Stefana”.

Crkva u Svilojevu je po njemu dobila ime, a danas slavi 111 godina postojanja. Misu je vodio dr Endre Horvat, a u propovedi je rekao da su Bog, država i porodoca tri stvari koje zaslužuju poštovanje iznad svega ostalog. Na misi je propovedao i dekan Árpád Vereby iz Doroslova, a prisustvovali su predstavnici crkvi iz Sonte i Kupusine.

Pored njih, na misi su bili predstavnici lokalne samouprave: zamenica predsednika opštine Apatin Dubravka Korać, pomoćnik predsednika opštine za investicije Jevto Milojević, pomoćnik predsednika opštine za nacionalne manjine David Nađ, sekretar SO Apatin Marko Đumić, načelnik odelenja za privredu i finansije dr Slavoljub Štrbo kao i sekretar mesne zajednice Svilojevo Željko Rašeta.

Treba istaći i da je na misi bio veliki broj Svilojevčana koji su kao i svake godine doputovali iz inostranstva. Oni su donirali Crkvi sredstva koja će biti usmerena u renoviranje krova.

Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (1) Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (2) Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (3) Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (4) Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (5) Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (6) Svilojevo, seoska slava, kirbaj, Sent Ištvan, Sveti Stefan (7)