СВАKОМ ОД 12 000 ДОМАЋИНСТАВА У ОПШТИНИ АПАТИН ДОСТАВЉЕНО ДЕЗИНФЕKЦИОНО СРЕДСТВО

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Захваљујући бројним добровољцима- волонтерима, привредницима, запосленима у локалној самоуправи и јавним предузећима, у Апатину је јуче и данас успешно обављена дистрибуција дезинфекционог средства у свих 12000 домаћинстава наше општине.

Реч је о натријум-хипохлориту средству које се користи за дезинфекцију радних површина, подова, рукохвата, а које Јавно комунално предузеће „Наш Дом“ из Апатина успешно производи и користи за дезинфекцију воде. Јучерашњом акцијом дезинфекциона средства су подељена у пет хиљада сеоских домаћинстава, а данас додатних седам хиљада у Апатину и Ромском насељу.

Да свако домаћинство у два дана добије по пет литара средства потрудило се 160 волонтера са преко 40 возила. Данас су на терену са добровољцима били чланови општинског Штаба за ванредне ситуације, председник општине Апатин, Милан Шкрбић и његова заменица Дубравка Кораћ.

-Kризни штаб општине Апатин свакодневно ради на терену како би помогао грађанима. На штабу смо донели јединствену одлуку да дезинфекционо средство грађанима општине Апатин донесемо на кућне адресе. Волонтери којих има много, заједно са нама обилазе сваку кућу у нашој општини. Јуче је завршена акција у апатинским селима, а подељено је више од 6.000 канистера по 5 литара натријум-хипохлорита који се производи у апатинској фабрици воде. Данас се акција спроводи у самом Апатину, где ће бити подељена слична количина средства за дезинфекцију. Обићи ћемо сваку кућу, а уколико неко није код куће, та домаћинства ће накнадно обићи људи из Месне заједнице. Све ово радимо како би помогли људима, јер многи не могу да дођу или немају кога да пошаљу. Зато смо одлучили да свима донесемо дезинфекционо средство у кућу. Сигуран сам да је то добар потез. На сваком паковању стоји упутство за употребу. Привреди и установама смо средство поделили претходних дана. Останите код куће и слушајте препоруке стручних служби, јер то је једини лек за корону. Молим све да остану код куће, поручио је Шкрбић.

Иако им није лако у изолацији, већина грађана разуме ситуацију а посете попут данашње у којима су им волонтери донели дезинфекциона средства на кућни праг, многе је одушевила. Апатинци Милан Мирковић и Данило Ратковић кажу да изолацију подносе добро. Средства за дезинфекцију ће искористити за прскање хаустора, простора око капије, улаза у двориште. –Прво ћу да прочитам упутство па ћу да третирам око куће, каже Ратковић (70). Kао и многи други грађани старији преко 65 година, и Никола већину времена проводи у својој кући.-Никад више у кући нисам боравио, каже наш суграђанин. Иштван Вармуж (69), каже да ће средство искористити за дезинфекцију дворишта и стазе до улазних врата. На питање председника општине Милана Шкрбића да ли користи волонтерску службу Црвеног крста, Вармуж одговара потврдно. –Нисам две недеље излазио из дворишта. Волонтери ми доносе лекове, већину ствари за домаћинство, а питао сам их да ли могу и бензин да ми донесу, за радове у башти. И то су донели!. Немам замерки, све функционише, поручује Иштван.

-Свака вам част. Општина Апатин је за пример! Да се и друге општине и градови овако организују пребродили би ову кризу много брже, каже Рајка Узелац, наша суграђанка коментаришући поделу дезинфекционих средстава. И она је као и многи други грађани поздравила акцију општине Апатин у сузбијању корона вируса али и учешће локалних челника у раду са волонтерских тимова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.