SUTRA POČINJE ŠESTI RAVANGRAD WINE FEST

APATIN DRUŠTVO VESTI

U tom Somboru… Šesti međunarodni festival vina, hrane, čardi, salaša i tamburaša biće   održan 5. i 6. decembra u Gradskoj hali „Mostonga“ od 13 do 20 časova.Učestvuje 70 izlagača vina, hrane, salaša i tamburaša i udruženja žena  iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.
Svečano otvaranje festivala je u petak, 5. decembra u 16 časova. Na svečanom otvaranju učestvuju pevač Željko Vasić, violinista Robert Lakotoš, operski pevač Branko Maravić i somborski tamburaši. Festival otvara najpoznatiji Somborac – Zvonko Bogdan.
Hedonistički dvodnevni susret vinara i proizvođača hrane obeležiće vinarije „Dragić“ iz Riđice, „Kiš“, „Adžić“ i  „Aleks bermet“ iz Sremskih Karlovaca, „Mačkov podrum  iz Iriga, „Do kraja sveta“ iz Kovilja, „Plantaže“, “Erdutski vinoigradi“ iz Hrvatske, a biće predstavljena i tokajska vina iz Mađarske. Učestvovaće „Sokolova rakija“ i  mesare „Mesoprodukt“ iz Rume i „Gea“ iz Kljajićeva. Somborcima će se predstaviti i dunavske čarde: „Andrić“ iz Sombora  „Pikec“ i  „Velika čarda“ iz Bezdana. Predstaviće se i čuveni somborski restoran „Slon“, kafić „Des Art“, Dida Hornjakov salaš, Naš salaš i Salaš u centru grada.
Atmosferu će u subotu uveličati viteški red „Arena Zabatkientis“ iz Subotice koji će uz vinske rituale predsaviti tridesetak mladih vina sa Palića. Prvi put ove godine festival će imati i Salon vina na kojem će se predsaviti najkvalitetnija vina Srbije.  Ulaznice sa čašom staju 250 dinara

Razvoj turizma i gastonomska ponuda

U petak i subotu održaće se Konferencija o strategiji razvoja turizma i izgradnji gastronomskog identiteta Sombora. Učestvovaće državna sekretarka za turizam prof. dr Lukrecija Đeri, savetnik predsednika vlade za poljoprivredu prof. dr Dragan Glamočić, šefovi katedre za turizam i gastronomiju Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Besermenji i prof. dr Dragan Tešanović. Poseban kuriozitet će biti referat prof. dr Zore Mijačević, autora projekta „Somborski sir, proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom“. U sklopu konferencije prirediće se „Somborski ručak“ od jela s ovog područja poznatog po nadaleko čuvenim specijalitetima – somborskom siru, lemeškom kulenu, staparskoj listari, ribljem paprikašu, žutoj supi, rezancima s makom, štrudlama, gombocama i liciderskim srcima.

Završna sednica  konferencije  održaće se na Dida Hornjakovom salašu uz tradicionalne bačko karbinje (svinjokolj). Poruke konferencije će biti sažete u zaključke o pravcima razvoja turizma i gastronomije, a „smernica“ će biti završno izlaganje o čuvenom bačkom ručku.
Očekuje se da će festival propratiti veliki broj medijskih kuća.