STOJEĆE OVACIJE ZA MUZIČKOG GENIJA, BRAVO UGLJEŠA

APATIN KULTURA VESTI

Muzika Baha, Mozarta, Lista, Debisija, Griga, Pulenca, ispunila je salu Doma kulture u Apatinu, koju je na klaviru izvodio slepi virtuoz Uglješa Brklajč (24) master student i asistent-saradnik na Muzičkoj akdemiji u Novom Sadu.

Uglješa je pozivan na mnogobrojne fetivale klasične muzike u svetu, a u pamćenju mu je ostao, konceret u Moskvi, na otvaranju adaptiranog Boljošoj tetatra 2011. godine. -Znao sam da sviram u zemlji koja je dala velike i darovite kompozitore. Sam se, za sad, ne bih usudio da kompunujem-odgovara ovaj sjajan Apatinac, koji nam unosi prosvetljenje u ovu našu tmurni svakodevicu.

Njegovo muziciranje iz tame je plod upornog rada, vežbanja, više od šest sati dnevno, da bi kulminiralo, prosekom na Akademiji od 9, 87 , a pre toga je završio redovnu osnovnu školu, za koju su mu pojedini pedagozi rekli da nije prikladan, sa “Vukovom diplomom”. Uz to, Uglješa je pohađao osnovnu muzičku školu “Stevan Hrisitić” u Apatinu, a posle toga srednju “Milan Konjović” u Somboru.

On danas u svojoj posvećenosti muzici “poseduje” na međunarodnim takmičenjima 19 nagrada, od kojih su četiri druge i dve treće. Sve ostale su prve.
-Za mene nisu važne nagrade. Ja svet osećam kroz muziku. U tome mi je mnogo pomogao moj profesor sa Akademije Ratomir Martinović. Moja majka i otac su mi naravno neizmerna podrška- kaže Uglješa, koji je od rođenja imao hendikep, ali nikad nije izgubio entuzijazam.
-Velika mi je čast da sam održao koncert u svom rodnom gradu pred publikom koju nisam video ali sam po apaluzima osetio da su tu. Za moj Apatin mislim da je ovaj iskorak približavanja klasičnoj muzici velika stvar- primetio je Uglješa, koji je za pet dana održao dva solistička koncerta u Novom Sadu, jedan u Apatinu, a večeras u 19 sati ga održava u Somboru, u svojoj srednjoj školi “Milan Konjović”.

Uglješa živi u svetu muzike koju nesebično poklanja drugima. To je apatinska publika znala sinoć da ceni.

Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (8) Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (7) Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (6) Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (5) Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (4) Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (2) Ugljesa Brkljac, koncert klasicne muzike 2017 (3)